Hopp til innhold

Japansk sake fra Rygene

Bryggeriet Nøgne Ø i Grimstad skal starte brygging av japansk sake, som de første i Europa.

Nøgne Ø

Nøgne Ø-bryggeriet på Rygene

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Bryggeriet Nøgne ø i Grimstad starter produksjon av sake, som første i Europa.

Sake er et japansk risbrygg som aldri før er fremstilt i vår del av verden. Brygger Kjetil Jikiun håper på å starte forsiktig med produksjon i år, og har et mål om å lage rundt 4.000 liter det første året.

Sjefsbrygger Kjetil Jikiun smaker på brygget

Kjetil Jikiun og Nøgne Ø skal brygge japansk sake.

Foto: Peter Lukas

Jikiun var i Japan i januar i år, der han fikk være med på brygging av japansk sake.

I første omgang skal bryggeriet i Grimstad bruke utstyr som kommer fra Japan, og vil forsøke med italiensk ris.

Jikiun ser ikke bort fra at det på noe sikt kan bli aktuelt med norskprodusert ris, og på den måten gjøre produktet helnorsk.

Nøgne ø

Nøgne Ø (kalt Det kompromissløse bryggeri) er et norsk ølbryggeri. Aksjeselskapet ble stiftet vinteren 2002 av Gunnar Wiig og Kjetil Jikiun. Bryggeriet startet på Bergemoen i Grimstad, men flyttet høsten 2005 inn i de gamle lokalene til Rygene Kraftstasjon. Det er bygget et større og moderne produksjonsanlegg i de gamle lokalene, ifølge Wikipedia.

Nasjonaldrikk

Store norske leksikon på nett (snl.no) skriver om sake:

sake – japansk drikk, japansk nasjonaldrikk, laget av ris som dampes og tilsettes muggsoppen Aspergillus oryzae, som spalter stivelsen til gjærbart sukker. Gjæringen skjer ved en spesiell gjær, og det kan oppnås alkoholstyrker opptil 19 volumprosent. Av utseende er sake nærmest vannklar. Drikkes ved temperatur rundt 35 grader i små porselenskopper, sakazuki.