Skal intensivere jakten på kjemisk fremstilt narkotika

Tollvesenet skal intensivere jakten på designerdop. Det er en stadig økende bruk av narkotiske stoffer som kjøpes på nettet som urteblandinger.

Narkotika

Dette er eksempler på kjemisk fremstilt narkotika. Stoffet kan ikke påvises i urinprøver, eller spores av narkotikahunder.

Foto: politiet

Helge Breilid

Helge Breilid i Tollvesenet i Kristiansand skal intensivere jakten på det livsfarlige stoffet i 2013.

Foto: Per-Kåre Sanbakk / NRK

Vi har fått klare retningslinjer fra øverste hold at vi i 2013 skal ha et ekstra fokus mot syntetisk narkotika, sier Helge Breilid i Tollvesenet i Kristiansand til NRK.no.

I løpet av 2012 har Tollvesenet avdekket mange brev som ser ut som et vanlig kort, men som inneholder syntetisk fremstilt narkotika. Breilid sier disse pakkene er vanskelig å oppdage.

– Det er ikke lett å kjenne at det er narkotika i brevene, men vi klarer likevel titt og ofte å avdekke syntetiske stoffer i ulike pakker.

65 nye typer

Det finnes lange lister over nytt stoff på markedet. Bare i løpet av 2012 har politiet funnet 65 nye typer av kjemisk fremstilt narkotika.

Stoffet kan ikke påvises i urinprøver, eller spores av narkotikahunder.

Det er stoffer som fremstilles i fabrikker, særlig i Kina. De kan kjøpes på postordre fra ungdomsrommet.

Tett til brystet

Nytt stoff

Et gram stoff kan gi 300 brukerdoser.

Foto: politiet

Nå har Tollvesenet blitt kurset i disse stoffene, og intensiverer jakten. Men Helge Breilid vil ikke si mye om hvordan de skal avdekke dette farlige stoffet.

– De som holder på med dette forteller jo ikke oss hvordan de smugler dette inn til landet. Derfor skjuler også vi våre arbeidsmetoder.