NRK Meny
Normal

Jakter lokal humle

Nøgne Ø vil produsere øl med lokale råvarer.

Humle

Bioforsk og Nøgne Ø jakter nå på lokal humle fra gamle gårder for å se om den kan brukes i dagens ølproduksjon. - Det er nok veldig mange som har gamle humleplanter om de vet om det eller ikke, sier forsker Erling Stubbhaug i Bioforsk Landvik.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Jakten på frittvoksende humleplanter er nå i gang på Sørlandet. Det lille bryggeriet Nøgne Ø i Grimstad ønsker nå nemlig å produsere med lokale råvarer.

Humlen bryggeriet i dag bruker er fra USA, men nå vil Nøgne Ø gå egne veier, sier daglig leder Kjell Einar Karlsen.

- Før laget de øl på hjemmedyrket bygg og hjemmegrodd humle og vi fikk ideen om at vi ville prøve å utvikle våre egne råvarer her i Grimstad. Nå har vi fått støtte av Innovasjon Norge til å utvikle vår egen malt og vår egen humle, sier Karlsen.

Samler inn gamle planter

Bioforsk er også med på prosjektet og skal samle inn og undersøke humle fra gamle gårder.

- For 150-200 år siden hadde de fleste gårder sin egen ølbrygging. Vi skal nå samle inn de plantene vi tror er de mest aktuelle og prøvedyrke dem, høste dem og ta analyser av dem. 

- Det er sannsynligvis veldig stor forskjell på sortene når det gjelder innholdet av de gode stoffene vi skal ha, sier forsker Erling Stubbhaug i Bioforsk Landvik.

Nøgne Ø

70 prosent av ølet som brygges hos Nøgne Ø eksporteres til utlandet. Nå ønsker grimstadbryggeriet at råstoffet deres skal produseres lokalt.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Bare noen få kilometer unna bryggeriet, på Hestnes, ligger gården til Kåre Pettersen. Her står noen humleplanter, som tilsynelatende alltid har vært der. Det er slike planter Bioforsk og Nøgne Ø er interessert i.

- Plantene sto her da min far overtok gården i 1929. I sin tid ble de ganske sikkert plantet for å brukes. Det ville vært veldig moro om de nå kunne brukes til produksjon. Alt som gror må nyttes til ett eller annet, sier Pettersen.   

- Det blir artig å se om det er mulig å finne gamle humleplanter som har blitt brukt før, som har egenskaper vi kan bruke i dag, sier Karlsen.