NRK Meny
Normal

Kronprinsparet får gjerde

Kristiansand bystyre godtar at kronprinsparet sperrer av Vogts villa på Dvergsøya med et 275 meter langt gjerde.

Bystyret i Kristiansand

Bystyret i Kristiansand stemte ja til gjerde rundt Vogts villa på Dvergsøya. Men Miljøpartiet De Grønne vil nå få Miljøverndepartementet til å se på saken.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

45 stemte for at Mette-Marit og Haakon skal få gjerde inne strandperla, mens åtte stemte imot gjerdet i Kristiansand bystyre onsdag kveld.

Hvordan gjerdet skal utformes bestemmes senere, men det er antydet at det ikke blir et høyt gjerde med piggtråd, men snarere et enkelt gjerde som markerer grensen.

Vogts villa

Kronprinsparet får gjerde inne 22 mål rundt Vogts villa på Dvergsøya i Kristiansand.

Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix

Slottet skal nå sende inn søknad til kommunen.

HER leser du hele leieavtalen.

Allerede 1. mai overtar kronprinsparet den 22 mål store eiendommen. De skal betale 170.000 kr i årlig leie til utleieren, Kristiansand kommune.

Vil kjempe videre mot gjerdet

Det har vært motstand i deler av befolkninga mot at Dvergsøya, som i dag er åpen for allmennheten, skal leies ut til kronprinsparet og stenges av.

Hans Petter Horve fra Miljøpartiet De Grønne sier de vil kjempe videre mot et gjerde. De vil nå få Miljøverndepartementet til å se på saken.

Hans Petter Horve

Hans Petter Horve fra Miljøpartiet De Grønne vil stoppe kronprinsparets gjerde på Dvergsøya.

Foto: Rasch, Lars Helge / NRK

– Hvis ikke Fylkesmannen sørger for at dette gigantiske gjerdet skrinlegges, vil Miljøpartiet De Grønne sende en klage til departementet, sier Horve.

– Vi burde klare å si nei til dette gjerdet i Kristiansand. Nå setter vi opp et sjikanøst stengsel her, argumenterte Julie Nilsen fra Senterpartiet.

Men det store flertallet valgte likevel å si endelig ja til at kronprinsparet får sette opp gjerdet. Et gjerde har alltid vært en forutsetning for at kronprinsparet kan leie Vogts villa, mener blant andre leder av byutviklingsstyret i Kristiansand, Grete Kvelland Skaara.

– Når kronprinsparet ønsker å leie her, er det helt naturlig - i forhold til sikkerheten - at vi må ha denne avgrensninga, sier Skaara.

Kart Dvergsøya

Området til venstre på kartet er de 22 målene kronprinsparet trolig får leie. Båtplassene som følger med er også merket av på kartet.

Foto: Kristiansand kommune