Ja til 700 leiligheter på Silokaia

Staten sier ja til massiv utbygging av Silokaia i Kristiansand sentrum.

Silokaia

Planene om 700 leiligheter på Silokaia i Kristiansand er ett skritt nærmere realisering.

Foto: Illustrasjon: A-lab/Jan Erik Løvdahl fra Sivilarkitekt Løvdahl AS

Kristiansand Havn vil bygge nærmere 700 leiligheter i området rundt konserthuset Kilden, og nå er planene ett skritt nærmere realisering.

Havnevesenet trengte tillatelse fra Kystdepartementet, og nå har Havnevesenet fått ja.

SE BILDENE: Slik blir Silokaia

– Det betyr alt for havneutviklinga som bystyret har bestemt. Dette var ei beslutning som var helt nødvendig for at de planene kan realiseres, sier havnedirektør Stein E. Haartveit.

Behandles i vinter

Stein E. Haartveit

Havnedirektør Stein E. Haartveit i Kristiansand.

Foto: Frans Kjetså / NRK

Kystdepartmentet tillater at Silokaia forsvinner som havneområde i en av Norges viktigste havnebyer. Dermed kan flere tusen mennesker i framtida få sitt hjem i boligblokker på Odderøya. Endelig reguleringsplan behandles i vinter.

– Da får vi et nytt bilfritt byområde i Kristiansand, med mange leiligheter og mye næring i første etasje. Anslagsvis skal det bygges 690 leiligheter og litt over 12 000 kvadratmeter til næring, som restauranter og kontorer og lignende, sier Haartveit.

Kvadratmeterprisen på Odderøya kan man fortsatt bare drømme om, men Havnevesenet håper det skal trille inn godt over en halv milliard kroner. Og direktør Haartveit vet hvor han skal bruke hver eneste krone: Til ny havn øst for byen.

– Hadde vi ikke fått penger til å gjennomføre prosjektet på Kongsgård/Vige, så hadde vi ikke fått tillatelse til å gjøre det vi skal nå. Vi har sagt at vi trenger anslagsvis 600 millioner kroner fra Silokaia for å gjennomføre prosjektet.

Skeptisk til så mage leiligheter

Plan- og bygningssjef Gunnar Stavrum i Kristiansand er skeptisk til at 700 huseiere får gode nok boforhold - ut fra dagens byggeplaner.

Gunnar Stavrum

Plan- og bygningssjef Gunnar Stavrum i Kristiansand.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– I utgangspunktet er det vanskelig å lage gode løsninger med så mange boenheter på så konsentrert plass. Byggene som ligger på baksida av Kilden og siloen, ligger litt vanskelig til i forhold til de kravene vi stiller når det gjelder lys og lyd og slikt. Vi vil foretrekke at dette området brukes til næring og ikke til boliger, og det er blant de spørmålene politikerne må ta stilling til, sier Stavrum.

Nei, her er det plass til alle, mener havnedirektøren - som trenger mange penger til ny havn.

– Skal du få en levende bydel må det bo noen der, og det må bo forholdsvis mange. Hvis ikke lever bydelen bare i kontortida. Leiligheter gir jo også større overskudd enn næring, sier Haartveit.