NRK Meny
Normal

Ja til 200 flere flyktninger

Politikerne i Arendal sier ja til å ta imot 200 flere flyktninger de neste fem årene.

Pål Koren Pedersen

Venstres Pål Koren Pedersen understreket den moralske forpliktelsen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK


Politikerne i Arendal sier ja til å ta i mot 200 flere flyktninger de kommende fem årene.

Planen var å bosette 485 i perioden 2015-2019. Nå økes antallet til 685. Bare Fremskrittspartiet stemte mot. Partiet mener kommunen allerede har store problemer med å skaffe boliger i dag, at utgiftene er store og at det er viktigere å integrere de flyktningene Arendal allerede har sagt ja til.

Anders Kylland

Frp i Arendal var imot bosetting av flere flyktninger.

Humanitær krise

På politikernes bord lå et brev fra barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) der kommunene blir bedt om å øke mottaket, blant annet på grunn av den store humanitære krisen i Syria.

Rådmannen i Arendal hadde på forhånd uttalt at det er utfordrende for kommunen å øke antallet flyktninger, men at kommunen har solid erfaring og gode fagmiljøer for å takle situasjonen.

– Alle vi som sitter her har trukket vinnerloddet. Det vi er vitne til er den største flyktningekatastrofe etter andre verdenskrig, der håpløsheten brer seg blant mange, uttalte Tormod Vågsnes (KrF).

Moralsk forpliktelse

– Vi har en etisk og moralsk forpliktelse, Her det det snakk om mennesker i den ytterste nød. Dette er personer som Stortinget har vedtatt vi skal ta i mot, sa Venstres Pål Koren Pedersen.

Rune Sævre (SV) var hjertens enig:

– Det er krig i Syria, det er krise. Vi må ta et ansvar.

Rune Sævre

Rune Sævre (SV) mente krisesituasjonen i Syria var viktig å ta hensyn til.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Etter dagens vedtak er planen at Arendal i år skal bosette 125 (+20) flyktninger i år, 150 (+55) i 2016, 150 (+55) i 2017, 130 (+35) i 2018 og 130 (+35) i 2019.

I dag er saken behandlet i formannskapet. I neste uke skal bystyre gjøre endelig vedtak.