Israels ambassade tar avstand fra Utøya-uttalelser

Ved den israelske ambassaden i Norge tar de sterk avstand fra sammenblandingen mellom Israel og terroren på Utøya i 2011, og kaller det uakseptabelt.

Israels ambassade

Den israelske ambassaden.

Foto: Marianne Holden / NRK

– Vi føler den dypeste sympati med det norske folk generelt, og AUF- medlemmer og deres familier i særdeleshet, for den forferdelige tragedien de opplevde, skriver ambassaden til NRK.

– De har vår absolutte solidaritet og vår forståelse for den smerten de har etter terroren og hatkriminaliteten på Utøya, skriver ambassaden.

Skjermdump Jan Ernst Gabrielsen

Skjermdump av en av hjemmesidene til Jan Ernst Gabrielsen.

Mente Utøya-terroren var straff

Det var tirsdag denne uken Vårt Land skrev at Jan Ernst Gabrielsen anbefaler boken 22. juli-profetien, skrevet av norskamerikanske Jeremy Hoff.

Fylkeslederen for Partiet De Kristne i Vest-Agder skrev på sin egen nettside at boken gir et «viktig profetisk budskap til Norges land».

Gabrielsen sa han mente at terroren på Utøya var en straff fra Gud.

– Gud lot terrorangrepet 22. juli skje som en advarsel til oss om å omvende oss fra vår synd og ugudelighet, og også mot vårt forhold til Israel, sa han.

Gabrielsen mente at Arbeiderpartiet, gjennom AUFs propaganda, har snudd til å bli en av Israels verste fiender i hele Europa.

– Jeg tror det har gjort av vi mister Guds beskyttelse. Gud trekker seg tilbake når vi svikter ham. Da verner han ikke lenger by og land, sa De Kristne-lederen.

Trakk seg etter massiv kritikk

Etter uttalelsene fra Gabrielsen kom det kritikk fra flere hold, og til slutt trakk han seg som fylkesleder for partiet.

I ettertid har også den israelske ambassaden ønsket å komme med en kommentar om den mye omtalte boka "22. juli-profetien", fordi det blir referert til Israel i boka.

– Vi avviser helt ethvert forsøk på å relatere denne heslige og avskyelige handlingen til politiske eller religiøse syn, og fordømmer slike hensikter i sterke ordelag, skriver ambassaden til NRK.

– Dette er uakseptabelt, og bidrar ikke til å bringe fred for israelere og palestinere, avslutter ambassaden.

Utspillet fra Jan Ernst Gabrielsen i Partiet De Kristne, om at Gud tillot 22. juli-terroren, har skapt sterke reaksjoner. Det har også ført til at Gabrielsen trakk seg som fylkesleder i Vest-Agder i dag. Men han står ved sine uttalelser.