Investor vil bygge fengsel i Mandal

En privat investor står klar til å bygge nytt sørlandsfengsel på Jåbækk i Mandal.

Fengsel

Mandal hiver seg for alvor inn i kampen om å få nytt fengsel for Sørlandet.

Foto: Wirsching, Anne / Anne Wirsching/NRK

Det skriver Lindesnes på nett.

Tore Askildsen (KrF)

Ordfører Tore Askildsen (KrF) vil ikke opplyse hvem den ukjente investoren er

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Vi har kontakt med en investor som er villig til å bygge fengslet dersom staten kommer fram til at de ønsker en slik løsning, og de vil ha det nye fengslet i Mandal, sier ordfører Tore Askildsen (KrF) til avisen.

Fram til regjeringsskiftet ble det kommunisert at Agder nærmest var lovet nytt fengsel i Agder for å bøte på den prekære situasjonen knyttet til manglende varetektsplasser. Men etter at de blåblå tok over ble den nære drømmen om nytt fengsel brått revet bort.

Regjeringspartiene vil vurdere hele fengselssituasjonen i Norge under ett, og dermed er det ikke sikkert at et nytt fengsel havner på Agder.

Mandal melder seg på

De mest diskuterte tomtealternativene har så langt vært i Vennesla, Evje og Lillesand. Men nå melder Mandal seg på for fullt.

– Vedkommende mener uansett at han kan bygge billigere enn milliardutbyggingen ved det nye Halden fengsel. Han vil kunne presentere en pris tre-fire uker etter at en beslutning er fattet, sier Askildsen.

Ordføreren mener Jåbekk har den ideelle tomten for et nytt fengsel på Sørlandet.

– Jeg er betinget optimist, og jeg blir stadig mer optimistisk for hver gang jeg presenterer den løsningen vi kan tilby, sier han.

Korte transportveier

Fremskrittspartiet stortingsrepresentant fra Mandal, Åse Michaelsen, er ikke ubetinget enig i at et nytt fengsel bør havne i hjembyen.

– For politi og domstoler er korte transportveier viktige. I dag går det med 10 årsverk ved Agder politidistrikt bare til å transportere fanger til framstillinger og rettssaker, påpeker hun.