NRK Meny
Normal

Investor donerte millioner til redningsskøyta

I dag ble Kristiansands splitter nye redningsskøyte døpt. I tillegg til dåp ble det pengedryss i millionklassen i Ny-Hellesund der båten i dag fikk sitt nye navn «Bendt R. Rasmussen».

I dag ble den nye redningsskøyta i Kristiansand, Bendt R. Rasmussen, døpt. Investor Christen Sveaas donerer 6 millioner.

Redningsselskapets nye skøyte har allerede vært på sjøen i hele sommer, men i dag ble den døpt.

Skoleskipet Sørlandet/redningsskøyta

De 100 inviterte gjestene var om bord på fullriggeren Sørlandet.

Foto: NRK Sorlandet

Det som skiller denne dåpen fra andre, er at investor Christen Sveaas var på plass og donerte nærmere 6 millioner kroner til den nye redningsskøyta i Kristiansand.

«Bendt R. Rasmussen» har vært i drift siden 7. juli. Den har høyere toppfart, større rekkevidde enn de andre redningsskøytene på Sørlandet.

– Spør de som blir reddet

Investor Sveaas sa i etterkant av dåpen at redningsskøyta er viktig av flere årsaker.

Skoleskipet Sørlandet

De 100 inviterte gjestene var om bord på fullriggeren Sørlandet.

Foto: Hans Erik Weiby/NRK Sorlandet

– For det første er redningsselskapet viktig for Viking Supplys Ships som bygger skip, sier Sveaas som kontrollerer og er styreleder for båtprodusenten.

Men donasjonen handler om mer enn båtproduksjon, forklarer han.

– Spør de som har blitt reddet av redningsskøyta, så skjønner du hvor viktig den jobben de gjør er, sier investoren.

Redningsselskapets generalsekretær Rikke Lind snakket varmt om Sveaas.

– Det viser at du, Sveaas har tro på det vi gjør for samfunnet. Jeg lover deg at vi vil gjøre deg til en stolt donasjonsgiver i minst 20 år.

Kristiansand–New York

Den nye redningsskøyta har ikke vært mye til kai i sommer. I løpet av juli og august har skøyta seilt 2589 nautiske mil langs sørlandskysten, en distanse som tilsvarer Kristiansand–New York.

– Det har vært en ganske hektisk sommer, spesielt under uværshelga. Båten har oppført seg eksemplarisk, og vi har hatt liten nedetid, sier korpsleder og båtfører Svend Svendsen.

Redningsskøyta Bendt R. Rasmussen

Også de andre redningsskøytene var på stedet under dåpen. Her er «Inge Steensland» i aksjon.

Foto: Hans Erik Weiby/NRK Sorlandet

Og det er ikke bare båten som fungerer. Det frivillige mannskapet er det også nok av.

– Det er ingen problemer å skaffe frivillige i Kristiansand. For øyeblikket har vi 40 personer på venteliste, sier Svendsen.

Dermed er det ingen problem å holde døgnkontinuerlig beredskap 24 timer i døgnet, 365 dager i året, forklarer korpslederen.

Pyro-show

I tillegg til dåpen var det også storstilt markering for de 100 inviterte gjestene som var om bord i fullriggeren Sørlandet i forbindelse med dåpen og donasjonen.

Et pyroshow med fire redningsskøyter som simulerte en redningsaksjon var en del av programmet.

Den nye skøyta har hatt mye å gjøre i sommer. Siden begynnelsen av juli har den berget 13 fartøyer, assistert 138 personer og slept 50 fartøyer.

Sjekk dokumentaren om redningsskøyta i Arendal en hektisk uke i fellesferien:

Norsk dokumentar. Knut Even Rislaa på RS "Inge Steensland" i Arendal er en av de yngste skipperne i Redningsselskapet. Han har ansvar for landets kanskje travleste skjærgård om sommeren. Med miniubåt, varmesøkende kamera og vannscooter hjelper han og mannskapet på redningsskøyta over hundre båter i løpet av noen få uker.