– Vi har bygd opp et fantastisk nettverk innen verdensmusikk her på Universitetet i Agder (UiA) og ønsker å synliggjøre dette for andre enn bare oss selv, sier professor Bjørn Ole Rasch.
Bjørn Ole Rasch i kontrollrommet på UiA.
Foto: Janne Aateigen / NRKDerfor avholdes internasjonal uke i verdensmusikk som er det av forskningsprosjektet «Music Without Borders» – Musikk uten grenser.
Setesdal ut i verden
Åtte inviterte gjester fra Syria, Palestina, Libanon og Kambodsja deltar i studioinnspillinger og workshops med norske professorer og studenter ved UiA. Uka avsluttes med konsert i Kilden i Kristiansand.
– Musikk er grenseløs. Man er som brødre og søstre, selv om man ikke kan språket og bor på forskjellig verdenshjørner. Det er utrolig sterkt å oppleve, sier musiker og doktorgradsstipendiat Annbjørg Lien.
Hun forsker på musikken fra Setesdal, som er sentral i prosjektet.
–Setesdalsmusikkenn er en unik gammel tradisjon, både i kveding, sang, felespill og dans. Musikerne skal respondere på musikken fra Setesdal, og vi skal analysere hvordan man kommuniserer gjennom tradisjonsmusikk, sier Lien.
Samspill
I et studio i kjelleren på UiA sitter Tareq Abboushi fra Palestina, med et gitarlignende instrument. Han hører setesdalsmusikk og responderer med spille sin egen musikk. Bjørn Ole Rasch er begeistret i kontrollrommet.
Tareq Abboushi fra Palestina i studio på UiA.
Foto: Janne Aateigen / NRKEn etasje over er to musikere fra Libanon i gang med tromme-workshop med en gruppe studenter.
– Jeg tror dette utvider horisonten min og beriker meg som musiker. Forhåpentligvis vil det høres i musikken min, sier student Bård Leganger Landro.
Studenter på tromme-workshop med Rony Barrak og Elie Khoury fra Libanon.
Foto: Morten Rosenvinge / NRKFellestrekk
– Å jobbe med musikk i Midtøsten og Kambodsja er kontrastfullt og har en melankolsk kjerne som er spennende å ta inn i dette prosjektet, sier universitetslektor og komponist Ingolv Haaland.
Han har arbeidet mange år i Asia og Midtøsten og er sentral i prosjektet. Han har erfart at avstandene kan være langt mindre musikalsk enn geografisk.
– Folkemusikken har gjenkjennende elementer, selv om den er fra fjern og nær, sier Haaland.
Ouch Savy som er en av musikerne fra Kambodsja er enig, og benytter et kjent begrep fra Sørøst-Asia om når noe er likt, men likevel ulikt.
– «Same, same – but different», sier hun og ler.