Innrømmer rutinesvikt etter legionelladødsfall

Arendal kommune innrømmer nå rutinesvikt etter at en beboer tirsdag døde som følge av legionellasmitte ved Solhaug bo- og omsorgssenter. Nå pågår arbeidet med å sikre anlegget.

En eldre kvinne døde tirsdag kveld etter at hun ble smittet av legionella fra varmtvannsanlegget på et aldershjem i Arendal.

I dag våknet beboerne ved Solhaug bo- og omsorgssenter i Arendal opp til den tunge nyheten om at en av deres medbeboere institusjonen var gått bort, etter å ha fått legionellasmitte fra varmtvannsanlegget ved institusjonen.

En annen beboer ved institusjonen får nå medisinsk behandling på sykehuset i Arendal etter legionellautbruddet, og en` er skrevet ut av sykehuset i dag.

Rutinesvikt

Det er jo noe som har gått galt, og det er ingen andre å skylde på.

Harald Danielsen, rådmann i Arendal

Rådmann Harald Danielsen i Arendal sier kommunen tar det fulle og hele ansvaret for dødsfallet, og innrømmer rutinesvikt etter at bakterien ble påvist lørdag.

– Det er jo noe som har sviktet, og det er ingen andre å skylde på, sier Danielsen.

Han sier kommunens folk når gjør alt de kan for å hindre ny smitte.

– Flere tiltak

Harald Danielsen

Rådmann Harald Danielsen tar hele ansvaret.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Torsdag morgen var kommuneoverlege Harald Reiso i møte med ledelsen på senteret hvor de gikk gjennom de tiltak som gjøres og status for anlegget. Da bakterien ble påvist ble det innført dusjforbud på bo- og omsorgssenteret, og en rekke tiltak satt i gang for å sikre vannanlegget.

– Vi har «flushet» hele anlegget med vann som har høy nok temperatur til å drepe legionellabakteriene. Vi har renset dusjhoder og gjennomgår anlegget på jakt etter lekkasjer og såkalte blindgjengere, sier Reiso.

Blindgjengere er rør som ikke blir mye brukt slik at vann kan bli stående i ro i ved ugunstige temperaturer over tid.

– Ikke dusjet siden lørdag

NRK har i dag snakket med beboere som ikke har dusjet på mange dager. Reiso sier det fortsatt vil gå noe tid før dusjforbudet oppheves, men man kan bruke varmtvannet til kroppsvask så lenge man ikke dusjer.

Harald Reiso

Kommunelege Harald Reiso har satt i gang flere tiltak for å hindre smitte.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

– Vi vil ikke friskmelde anlegget før vi er helt sikre. Vi venter svar på vannprøver om et par dager, som vi si noe om hvilket område av systemet infeksjonen sannsynligvis stammer fra, sier Reiso.


Man kan imidlertid bruke det varme vannet til kroppsvask, badekar og håndvask. Det er dusjing som kan føre til smitte.

– Dusjing er en situasjon hvor det dannes aerosolpartikler med vann, sier Reiso.

Aerosolpartikler er ørsmå partikler i luften. Legionella kan overføres til mennesker gjennom slike partikler forurenset med høye konsentrasjoner av bakterien.

– Ikke forberedt på erstatningssaker

Det er foreløpig ikke kjent om det kan bli reist erstatningssaker etter det tragiske dødsfallet og to andre sykdomstilfeller, og rådmann Harald Danielsen sier de foreløpig ikke har vurdert dette.

– Det må framtida vise og vi har ikke vurdert dette enda. Nå har vi fokus på å prøve å hindre at det skal skje igjen, sier rådmannen.

Legionellautbrudd

Kommunens folk i gang med å hindre ny legionellasmitte på institusjonen.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK