– De er tatt med buksene nede

Professor Frank Aarebrot mener det er kritikkverdig at politikere fra fire partier i Mandal har inngått en avtale om at en kvinnelig KrF-politiker skal melde forfall til møtene i planutvalget for å gi plass til en mannlig SV-representant.

Frank Aarebrot

Professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot, frykter slike avtaler kan forekomme også i andre kommuner enn Mandal. Han ber pressen om å være på vakt.

Foto: Herskedal, Kjell / SCANPIX

Åshild Schmidt (KrF) ble valgt inn i planutvalget i Mandal for å oppfylle kvinneandelen i utvalget. KrF, SV Ap og Venstre inngikk en avtale etter valget i fjor høst, om at Schmidt ble valgt inn, men skulle melde forfall til møtene, skriver Lindesnes.

Hun har til nå meldt forfall uten gyldig grunn, for å gi plass til Morten Ekeland fra SV. Nå vil hun ikke bryte loven mer.

– Da vi forhandlet om posisjoner og verv ble fordelt, ble det bestemt at KrF skulle ha én plass i planutvalget og SV én plass. Men det gikk ikke opp kjønnsmessig. Avtalen var at jeg skulle melde forfall hver gang, slik at SVs representant fikk stille for meg, sier Schmidt til avisa.

Har brutt kommuneloven

Når en politikere er valgt inn i et utvalg er de ifølge kommuneloven pliktige til å stille på møtene, og dersom dette ikke gjøres, må det meldes gyldig forfall hver gang.

Til nå har Schmidt bare møtt en gang i utvalget, mens hun de andre gangene bare har gitt beskjed om at hun ikke kommer, uten å oppgi grunn, for å unngå og lyve.

– Jeg har gitt beskjed om at sånn som dette vil jeg ikke ha det. Dette kan ikke fortsette og jeg har bedt om at vi møtes denne uka. Jeg kan ikke ensidig bryte en avtale inngått mellom fire partier, sier KrF-politikeren.

– Ble litt ugreit

Tore Askildsen (KrF)

Ordfører Tore Askildsen i Mandal sier han skal sørge for å rydde opp, og innrømmer at den «gjensidige forståelsen» mellom de fire partiene ikke var etter regelverket.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Ordfører og partifelle Tore Askildsen innrømmer at avtalen mellom partiene er ulovlig.

– Vi ser i ettertid at dette ble litt ugreit. Derfor ønsker vi å rydde opp i dette slik at alt skjer i henhold til regelverket, sier Askildsen til NRK.no.

Han sier det ikke var snakk om noen formell avtale, men en gjensidig forståelse mellom partiene.

– Når vi hadde ei kvinne til disposisjon i vår koalisjon, så fikk hun denne plassen. Vi hadde en forståelse av at hun kunne melde forfall slik at SVs representant kunne delta på de fleste møtene i planutvalget.

Skal møte heretter

– Er dette vanlig praksis i utvalgene i kommunene?

– Det er nok ikke vanlig praksis. Det var noe tilsvarende i Mandal kommune i forrige periode, og jeg tror nok at slike ting eksisterer der man har problemer med å få på plass den kjønnsbalansen som regelverket krever. Men uansett om det er praksis enkelte steder, er det ikke mer lovlig av den grunn, sier Askildsen til NRK.no.

Ordføreren sier han forstår at avtalen mellom partiene er negativt i forhold til troverdigheten, og sier han skal sørge for å rydde opp, slik at ting er i tråd med regelverket heretter.

– Jeg regner med at det mest naturlige er at hun heretter møter på møtene i planutvalget.

– Moralsk klanderverdig

Professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot, sier til NRK.no at avtalen er oppsiktsvekkende og ikke akseptabel.

– De er tatt med buksene nede, bokstavelig talt. Det er under enhver kritikk å prøve å omgå loven på den måten som her har funnet sted.

– Det er åpenbart at denne avtalen ikke tålte dagens lys, for i det øyeblikket den ble avslørt går de tilbake på det de har gjort. De har jo visst hva de gjorde, og det gjør det jo moralsk klanderverdig.

– Tror du slikt skjer i flere kommuner i Norge, der det er problemer med å få nok kvinner i utvalgene?

– Det vet jeg ikke, men jeg frykter det kan være tilfellet. I slike tilfeller er det politiske system avhengig av en kritisk og oppegående presse, sier Aarebrot.