NRK Meny
Normal

Innbruddstyver tar bussen

Innbruddstyver velger stadig mer kreative måter å komme seg frem på. – Bussen er en kjapp og enkel løsning, sier Sigmund Clementz i If Skadeforsikring.

Buss nettbuss

Bussen er én av flere kreative måter innbruddstyver tar i bruk når de begår innbrudd.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Vi har sett en utvikling det siste året hvor vinningskriminelle bruker offentlige transportmidler. Det er rett og slett fordi det er en kjapp og enkel måte å komme til og fra innbruddsstedet på, spesielt hvis man er i et bynært område.

Kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If Skadeforsikring sier bussen er én av flere kreative måter innbruddstyver har begynt å ta i bruk når de begår innbrudd.

Leier en nøytral norsk bil

For ifølge Clementz er det ikke nødvendigvis alle som kommer i en mørk og mystisk kassebil lenger.

Sigmund Clementz

Sigmund Clementz er kommunikasjonsrådgiver hos If Skadeforsikring.

Foto: If

– Tidligere har man ofte sett etter biler med utenlandske skilter. I dag velger de utenlandske vinningskriminelle gjerne en diskré norsk bil. Denne bruker de til å spane rundt i nabolaget med, samt til å frakte tyvegods i.

Han legger til:

– En del velger også å bruke leiebiler med norske skilter, og leverer dem inn før de drar fra landet.

Stjeler ting som er lett å ta med seg

At noen av dem velger bort bilen til fordel for bussen har flere praktiske årsaker, mener Clementz og viser til hva som er mest populært tyvegods.

Petter Sandell

Etterforskningsleder i Kristiansand, politibetjent Petter Sandell.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

– Innbruddstyver er gjerne på jakt etter små, verdifulle gjenstander som er enkle å bære med seg.

Etterforskningsleder ved Kristiansand politistasjon, Petter Sandell, bekrefter at enkelte ser offentlig transport som en smart løsning.

– Dersom man har med seg små gjenstander, så er det kanskje mest praktisk å hoppe på ​en buss. Men jeg har ikke statistikk som hverken bekrefter eller avkrefter at innbruddstyver oftere bruker offentlig transport, sier Sandell.

Administrerende direktør i Agder kollektivtrafikk, Siv Elisabeth Wiken, sier hun ikke er kjent med problemet.

– Nei, bussjåførene kan ikke se på passasjerene om de er innbruddstyver eller ikke. Den etterforskningen får politiet ta, sier Wiken.