NRK Meny
Normal

Stor interesse for små tog på Agder

Det går med både mange penger og mye tid når modelltog-entusiastene setter i gang. Etter at en ekte togbutikk åpnet i Grimstad, har interessen for denne hobbyen skutt fart på Agder.

Styrkar Braathen med modelltog

Styrkar Braathen er lidenskapelig opptatt av små tog. – Gi tog til barna før idretten tar dem, mener Braathen.

Foto: Yngve Stiansen montasje: Kari Løberg Skår / NRK

Men de som er mest interesserte er godt voksne menn.

Inn med morsmelka

– Da jeg var seks år gammel kom faren min hjem med et togsett, forteller modelltog-entusiast Styrkar Braathen fra Arendal.

Han er en voksen mann som gjennom hele livet både har brukt tid og penger på denne hobbyen.

– I 1969 kom Norsk Jernbaneklubb på banen, og selv om tiden har gått, er dette noe man ikke blir gammel i, du må bare følge med tiden, fortsetter Braathen, som innrømmer at om det ikke hadde vært for togsettet han fikk som barn, er det vel tvilsomt om interessen hadde kommet.

Økende interesse

Tore Hjellset

Tore Hjellset driver en sjelden forretning.

Foto: Yngve Stiansen / NRK

De siste par årene har det blitt stadig flere togentusiaster på Agder.

Spesielt er det miljøet i Grimstad og Arendal som har skutt fart, men også andre steder på Sørlandet bygges og mekkes det ivrig.

En viktig grunn til dette kan være Tore Hjellset fra Grimstad. Han har nemlig åpnet en butikk som utelukkende selger utstyr man trenger for å dyrke hobbyen.

– Jeg har mange kunder fra hele Sørlandet. Kristiansand er godt representert, men spesielt i Arendal, Grimstad og områdene rundt har jeg mange kunder, forteller Hjellset.

– Jeg tror det nå også er mange som har funnet fram gamle esker på loftet med utstyr de igjen har tatt i bruk, i tillegg til at folk nå også vet at det er mulig å få tak i nytt utstyr om de vil utvide togsettet sitt. For det finnes mye fint i dag som ikke fantes for få år siden. Alt er nå digitalt, med lyd, lys og røyk, sier Hjellset.

Gubbehobby

– Gjennomsnittsalderen på dem som handler her ligger nok over midt på treet, smiler Tore Hjellset, som innrømmer at det i første rekke er de med noen år på baken som er gode kunder.

Han mener det er noen som aldri slutter å leke.

Men Hjellset sier også, at selv om de aller fleste kundene er godt voksne, er det ingenting som kan sammenlignes med å se en åtteåring gå ut av butikken med sitt aller første togsett under armen.

Men også prisene på togsettene kan nok være med på å trekke gjennomsnittsalderen opp. Et enkelt togsett kan koste alt fra rundt en tusenlapp opp til drøyt tjue tusen kroner.

Autentisk er best

Da NRK møtte Styrkar Braathen var han ikke lite stolt over å kunne vise fram en tro kopi av det første damplokomotivet som gikk i arendalsområdet.

– Det vi står ved siden av nå er toget som gikk mellom Skyttermyr, Bøylestad gruver og ned til malmbrygga i nærheten av Osedalen. Dette var et engelsk bygd lokomotiv som var fra slutten av 1800-tallet, sier Braathen.

Men da vi spør Braathen om dette ikke er en svært dyr hobby, rister han på hodet.

– Nei, hvorfor er det dyrt? Jeg er jo en mann som pleier å si: Gi tog til barna før idretten tar dem. Dette er både gøy og lærerikt, man lærer en masse om både elektronikk, bygging og data, avslutter Styrkar Braathen.