NRK Meny
Normal

Derfor blir det ikke TV-sending fra Sørlandet i kveld

I helgen arbeides det for fullt med å gjøre NRK Sørlandet klar til å sende TV i HD. Kveldens lokale sending går ut, men de viktigste nyhetene får du likevel sett på TV.

Omlegging til HD

Kontrollrommet der NRK Sørlandets TV-sending produseres fra, står for tiden på hodet. Nå skal distriktskontoret gjøres klart til å sende TV-sendingene i HD.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

– Det aller meste i NRK sendes i HD allerede, men nyhetsproduksjonen gjenstår, sier teknologisjef ved NRK Sørlandet, Tore Steen.

I helgen skal det siste på plass for å gjøre NRK Sørlandet klar til å sende i HD. Det betyr at den lokale TV-sendingen ikke kan sendes fra NRK Sørlandet i kveld.

I stedet vil du få NRK Rogalands sending som også vil inneholde de viktigste nyhetene fra Sørlandet.

NRK Sørlandet er det siste distriktskontoret som blir oppgradert til å kunne sende TV-sendingene i HD. Etter at denne jobben er gjort, er det bare NRK Sami som gjenstår.

Tre kilometer med kabler

Gamle kabler NRK

Mellom to og tre kilometer med kabler er skiftet ut. I gangene ligger det gamle grønne kabler.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK
Tore Steen

Teknologisjef ved NRK Sørlandet Tore Steen sier at omlegging til HD vil bety bedre bilder på TV-sendingene.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK
Rolf Hodnekvam

Systemplanlegger i NRK Rolf Hodnekvam sier at omleggingen er tidkrevende.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Systemplanlegger i NRK, Rolf Hodnekvam er en av åtte som reiser rundt i hele Norge for å gjøre alle distriktskontorene klare til å sende TV-sendinger i HD. Det er et omfattende arbeid.

– Det har vært et langvarig prosjekt. Vi startet sent i 2012 og blir ferdig nå i sommer.

Video i HD-kvalitet krever bedre kabler, derfor skiftes alle de gamle kablene ut. I gangene på NRK Sørlandets kontor ligger det nå hauger med gamle grønne kabler. Nå er det lilla som gjelder.

Hodnekvam anslår at det bare ved dette ene kontoret er skiftet ut mellom to og tre kilometer kabler.

Bedre bilder

For seerne vil overgangen til HD bety bedre bilder.

– Bildene vi får i HD har dobbelt så høy oppløsning som TV-bildene i dag. Bildene vil bli skarpere og mer detaljert, sier Steen.

Selv om hele NRK i løpet av sommeren vil være klar for å sende i HD, vil det ta tid før nyhetssendingene blir sendt i HD.

– Det er enormt mye som skal på plass før alt er klart. Dette er et stort puslespill, sier Steen.

Dagsrevyen og distriktskontorene skal begynne å sende i HD samtidig. Steen sier at det antageligvis vil skje tidlig i 2015.

Vil merke forskjell

Selv om distriktssendingene ikke skal sendes i HD ennå, vil seerne sannsynligvis merke forskjell på den lokale sendingen allerede førstkommende mandag. Nye HD-kameraer er på plass i TV-studio og ifølge Hodnekvam vil det merkes.

– Tilbakemeldingene fra de andre kontorene der de har fått slike kameraer, er at bildene fra TV-studio er skarpere, sier han.