Mangler oversikt over bortførte barnevernsbarn

Barnevernet etterlyser felles register over kidnappede barnevernsbarn. Tall NRK.no har samlet inn, viser at ingen har fullstendig oversikt over hvor mange barn som blir bortført etter at barnevernet har overtatt omsorgen.

Barn

Hvert år anmeldes mellom 70 og 90 barnebortføringer

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Tone Kylland

Barnevernsleder i Kristiansand, Tone Kylland, etterlyser oversikt over bortførte barnevernsbarn

Foto: Johanne Tunaal-Larsen / NRK
Politiinspektør Nils Anders Grønås

Politiinspektør Nils Anders Grønås ved Agder politidistrikt.

Foto: Anne Wirsching / NRK

Hvert år anmeldes mellom 70 og 90 barnebortføringer, men ifølge Justisdepartementet er bare 2 til 4 av barna under barnevernets omsorg.

Barnevernsleder i Kristiansand, Tone Kylland, tviler på statistikken.

– Hvis det er tallene som figurerer på landsbasis kan jeg ikke skjønne at det er riktig tall, sier Kylland til NRK.no.

Mangler oversikt

Bare i Kristiansand manglet barnevernet 3 barn i fjor. Ett er fremdeles savnet.

Ingen har full oversikt over hvor mange barnevernsbarn som er tatt ut av landet.

Ifølge Justisdepartementets siste tall fra 2008 var fire barnevernsbarn savnet i utlandet. Kylland mener det må være store mørketall.

–Det mangler nok en samlet oversikt over barna dette gjelder. Det er problematisk, sier hun.

For barna er det kritisk å være tvunget med på rømmen. Kylland sier barn som lever på flukt blir værende i en utrygg ubalanse.

– De lever i et vakuum og det er kjempeuheldig for barn, sier hun.

Kidnappet barnet sitt

Når foreldre kidnapper barn fra barnevernet og tar dem til utlandet, blir det langt verre for politiet å finne dem.

– Holder man seg utenlands er det klart risikoen for å bli oppdaget minsker, sier Nils Anders Grønås, politiinspektør i Agder politidistrikt.

Ved en tilfeldighet arresterte politiet en mor fra Sørlandet i Polen i fjor sommer etter 3 år på rømmen. Hun kidnappet det 6 år gamle barnet sitt da barnevernet ble tilkjent omsorgen i 2007.

Politiinspektøren sier at tilstanden til barnet, etter 3 år på rømmen, var bra.

Kvinnen hadde holdt barnet skjult i Finland, Polen og Norge. Nå blir moren trolig tiltalt for bortføring, og risikerer fengsel inntil 3 år.

«Barnevernsrådgivere»

Hun har trolig hatt hjelpere underveis. Hjelpere barnevernet misliker.

Fortvilte foreldre som er fratatt omsorgen for barna sine blir tilbudt hjelp av en mengde såkalte barnevernsrådgivere rundt om i landet. En av dem er Erland Løken.

– Jeg påstår at barneverne ikke er til for barnets beste, her er det snakk om arbeidsplasser og økonomi. Barnevernet seiler under falskt flagg og burde vært nedlagt i sin helhet i nåværende form, sier Løken til NRK.no.

Løken hevder han aldri råder foreldre til å ta barna ut av landet. Han driver det han kaller rådgiving fordi han selv ble beskyldt for seksuelt misbruk av flere barn før en barnefordelingsrettssak.

I Stavanger er en annen såkalt barnevernsaktivist under etterforskning for medvirkning til to bortførings-saker i fjor. Rogalandspolitiet har enda ikke avhørt mannen.

– Dårlige råd

– De gir veldig dårlige råd. De har i alle fall ikke barnets beste i fokus. De bekymrer meg, sier barnevernsleder Tone Kylland som frykter det blir flere bortføringer i framtiden, fordi det er så mange såkalte barnevernshjelpere.

– Vi har barnets beste for øyet. Da er det vanskelig når andre har foreldrenes beste for øyet, sier hun.

Kylland etterlyser et felles register for bortførte barnevernsbarn.

– Vi trenger en oversikt, slik at vi kan få bedre strategier. Når vi står midt i borføringssaker er det viktig at vi ikke må finne opp hvordan vi skal jobbe i den enkelte sak, men at vi har noen felles strategier på det, avslutter Kylland.