NRK Meny
Normal

Ingen nye kvinner i politiledergruppa: – Hårreisende

Politimester i Agder politidistrikt Kirsten Lindeberg har ikke funnet plass til noen flere kvinner i sin nye ledergruppe.

Agder politidistrikt

Mandag kom det en pressemelding fra Agder politidistrikt der den nye ledergruppa ble presentert.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Dette er hårreisende. At en politimester i 2017 presenterer en ny ledergruppe uten flere kvinner gjør meg forbanna, sier stortingsrepresentant Kari Henriksen fra Arbeiderpartiet.

Politikeren fra Kristiansand er overrasket og mener det er tydelig at dyktige kvinner er forbigått. Det er ikke bare menn som er gode ledere, sier hun.

– Det viser kanskje at mannskulturen i politiet er så gjennomgripende at de faktisk ikke følger egne handlingsplaner og eget verdigrunnlag.

Åtte av ni er menn

Mandag kom det en pressemelding fra Agder politidistrikt der den nye ledergruppa ble presentert.

Av ni toppledere i er det kun politimesteren som er kvinne. Dermed ble ingen nye kvinner ansatt i den nye toppledergruppa.

Kirsten Lindeberg

Politimester Kirsten Lindeberg er enig i at kjønnsbalansen er for dårlig.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

I dagens lederstruktur inngår også Anne Margrethe Ruud som leder driftsenhet Vest i Agder politidistrikt. Hun fortsetter på nåværende tidspunkt i ledergruppen basert på tidligere struktur, men endringer vil skje i løpet av 2017.

– Jeg kan godt forstå at Kari Henriksen er skuffa. Det er en dårlig kjønnsbalanse i den nye ledergruppa. Men de best kvalifiserte ble ansatt og de er menn, sier Lindeberg til NRK.

– Men fantes det ikke gode nok kvinner i søknadsbunken?

– Det viste seg dessverre at det var ikke mange nok kvinnelige søkere. Jeg hadde håpet det skulle være flere og at vi skulle få et bedre resultat med tanke på kjønnsbalanse.

Tar opp saken med justisministeren

Agder har som første politidistrikt i landet organisert seg etter den overordnede organisasjonsmodellen som ble besluttet i 2016.

Kari Henriksen er ikke imponert og sier at hun kommer til å ta opp saken med justisminister Per-Willy Amundsen (Frp).

– Dette grelle eksemplet fra Sørlandet viser at politikken dagens regjering har lagt seg på ikke virker. Nok en gang ser vi at politiet mislykkes i å få fram de beste folka.

Se den nye ledergruppa i Agder-politiet nederst i artikkelen.