Arendalsuka har vokst til å bli det viktigste politiske møtestedet gjennom året. Da Arendalsukas råd var samlet tirsdag, ble det bestemt å se nærmere på misjonering. Bakgrunnen var erfaringer fra arrangementet i fjor.
– Det var opplesning av religiøse skrifter og bønnemøter. Det ønsker vi ikke, sier ordfører i Arendal og leder av Arendalsukas råd, Robert Cornels Nordli (Ap).
Rådet mener det er nødvendig å presisere dette i vedtektene og det ble derfor bestemt at det ikke er lov å drive aktiv misjonering under Arendalsuka.
Mange reaksjoner
Varaordfører i Arendal Terje Eikin (KrF), sier at han har fått mange henvendelser. Et spørsmål som har gått igjen, er om trossamfunn er velkommen.
Ifølge Eikin har noen opplevd dette som en knebling av ytrings- og trosfriheten.
– Regler om å respektere hverandre, ikke dytte meninger på folk og at man ikke får bruke lyd på stand, er helt naturlig. Hvis reglene vil begrense gratis materiell som folk kan velge å ta med seg fra en bod, synes jeg vi begynner å nærme oss sensur, sier han.
Varaordfører i Arendal Terje Eikin (KrF), har bedt Arendalukas råd om å presisere hva de mener med at det ikke skal være lov å drive misjonering under Arendalsuka.
Foto: Svein Sundsdal / NRK– En del av ytrings- og religionsfriheten
Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Trond Enger, har betenkeligheter med det Arendalsukas råd har bestemt.
– Det bør på prinsipielt grunnlag ikke legges hindringer i veien for misjonering i menigheter, på gater og torg. Uavhengig om vi liker å bli utsatt for misjonering, bør vi alle akseptere friheten til å gjøre det. Etter vår mening er retten til å misjonere for sitt livssyn, en del av religions- og ytringsfriheten, sier han.
Mange tusen samles hvert år under Arendalsuka
Foto: Thomas Sommerset / NRK– Grensen går ved å pushe på noen et medlemsskap
Ifølge ordfører Robert Cornels Nordli, handler den nye presiseringen i vedtektene om å unngå pågående oppførsel.
Han sier det ikke er snakk om å forby informasjon.
– Hvor går grensen?
– Dersom man begynner å dele ut og pushe på noen et medlemsskap. Vi driver ikke med aktiv verving under Arendalsuka, sier Nordli.
Ordføreren er ikke redd for at dette skal nærme seg sensur.
– Vi driver ikke med sensur under Arendalsuka. Religion- og livssynsspørsmål er en del av samfunnsdebatten og demokratiet i Norge. Religiøse- og livssynsorganisasjoner er hjertelig velkommen til Arendalsuka.
Ordfører i Arendal og leder av Arendalsukas råd, Robert Cornels Nordli (Ap), fortalte onsdag at det ikke skal være lov å drive misjonering under Arendalsuka.
Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK