Ingen kan forklare hvorfor Joakim (18) ble drept

Ett år med etterforskning gir ikke svar på hvorfor skolekameraten drepte Joakim Ophaug Røksland (18). Gjerningsmannen (20) har sagt han like godt kunne drept noen andre.

Henter drapoffer

Her blir drapsofferet hentet ut av leiligheten av politiet.

Foto: Lars Eie / NRK

Det var i fjor vår at Norges sørligste by ble rystet av tragedien som siden har blitt kjent som elevdrapet i Mandal. Tirsdag starter rettsaken i Kristiansand tingrett.

Om formiddagen 22. april ble Joakim Ophaug Røksland (18) funnet teipet på hender og føtter. Skoleeleven var drept med tallrike stikkskader i en leilighet.

Etter en kort politijakt pågrep politiet den nå 20 år gamle mannen iført kamuflasjeklær og utstyrt med flere skytevåpen. Under flukten i stjålet bil gjennomførte han et væpnet ran mot en veikro.

Gøran Møller Christensen

Forsvarer Gøran Møller Christensen.

Foto: Jon Anders Møllen / NRK

Jakten på motiv

– Det problematiske her er at man ikke kan forklare hvorfor drapet skjedde. Derfor er det naturlig å tenke at det handler om psykiatri, sier forsvarer Gøran Møller Christensen til NRK.

Allerede i første avhør erkjente gjerningsmannen drapet og uttrykte anger. Ifølge hans første forsvarer sa den unge mannen at han ønsket det var han selv som var død.

– Slik jeg forstår ham er det tilfeldig at det er avdøde som ble drept. Det kunne vært noen helt andre, sier Møller Christensen.

Krimteknikere finkjemmet leiligheten og uttalige vitneavhør ble gjennomført. Politiet har siden første patrulje ankom åstedet søkt etter svar på hvorfor det skjedde - uten å lykkes.

– Det har vært bred etterforskning, men påtalemyndigheten har ikke klart å konkludere med noe entydig motiv, bekreter statsadvokat Beate Rullestad-Jansen.

Mandal videregående skole

Flagget vaiet på halv stang ved Mandal videregående skole etter drapet. Både Joakim Ophaug Røksland og den tiltalte var elever her.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Les også:

Ønsker svar

Bistandsavokat Elise Kristine Valvik representerer drapsofferets pårørende. Hun sier det er en ekstra beslatning for familien at ingen kan svare på hvorfor sønnen ble drept.

Beate Rullestad-Jansen

Statsadvokat Beate Rullestad-Jansen.

Foto: NRK

– For dem framstår drapet som en meningsløs og grufull handling. Ingenting kan gi dem Joakim tilbake, men de har mange spørsmål de ønsker besvart, sier Valvik.

Under etterforskningen ble det lekket opplysninger som antydet at drapsmannen planla et attentat mot Mandal videregående skole. 20-åringen ville tømme bensinkanner i auditoriet og tenne på.

– Det har framkommet vage bevis, men vi har ikke konkludert med at slike planer forelå, sier statsadvokaten.

Forsvareren mener massedraps-planene speiler en syk person.

– Jeg vektlegger det som et vesentlig argument knyttet til en psykose-vurdering. Det framstår som totalt irrasjonelt.

Valand veikro

Etter drapet ranet gjerningsmannen en veikro på Valand i Mandal.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Tilregnelighet

Spørsmålet om 20-åringen kan straffes står sentralt i rettssaken.

– Saken handler ikke om hvem som er gjerningsmann eller hva som skjedde, men om tiltalte var strafferettslig tilregnelig, sier Rullestad Jansen.

Drapsmannen er observert av tre sakkyndige. Ekspertene konkluderer med at 20-åringen ikke var psykotisk, men to uttrykker tvil.

– Er man utilregnelig i gjerningsøyeblikket, har man ikke skyldevne. Da vil tema være om vilkårene for tvungen psykisk omsorg er til stede, sier forsvarer Møller Christensen.

Laster kart, vennligst vent...

Etter drapet på Ime i Mandal ranet gjerningsmannen en veikro på Valand. Pågripelsen skjedde i Holum.