Beroliger sykehusaksjonister

Det er ingen grunn til å frykte for fremtida til sykehuset i Arendal. Det sier administrerende direktør i Helse Sør-Øst, Bente Mikkelsen.

Direktør i Helse Sør-Øst, Bente Mikkelsen.

Direktør i Helse Sør-Øst er sikker på at det blir tre sykehus og gode helsetjenester som kommer hele befolkningen på Sørlandet til gode - også i framtida.

Foto: Helse Øst / SCANPIX

Ledelsen i Helse Sør Øst beroliger innbyggerne i Aust-Agder før dagens sykehus-demonstrasjon i Arendal.

I kveld vil tusenvis av mennesker møte opp på folkemøte for sykehuset i Arendal. Både innbyggere og politikere frykter for fremtiden til sykehuset fordi de opplever at sykehuset blir mer og mer plukket fra hverandre.

Bente Mikkelsen

Dem medisinske utviklingen kan resultere i sykehusendringer, sier Mikkelsen. (arkivfoto)

Foto: Helse Øst

Grunnløs frykt

Mikkelsen er overrasket over den store frykten blant befolkning og politikere i Aust-Agder.

– Dette skjer kanskje litt på feil vilkår for det er ikke snakk om å legge ned Arendal sykehus. Både i Helse Sør-Øst, hvor mange av disse vedtakene er gjort, og i Sørlandet sykehus så er vi avhengige av å bruke tilbudet på Arendal sykehus i så lang tid som vi kan tenke oss, sier hun.

Endringer kan skje

Men samtidig kan hun ikke love at avdelinger ikke kan bli flyttet fra sykehuset i Arendal.

– Medisinene forandrer seg veldig fort. Noe av det vi har ønsket, og vi har faktisk brukt Sørlandet som modell, er at hvert sykehus-område skal klare å levere nesten alle de tjenestene som befolkningen trenger.

– Men når medisinen endrer seg - så er vi nødt til å sikre at de forskjellige tilbudene er av god nok kvalitet. Derfor har vi sagt at vi må samle det vi må, men desentralisere alt man kan. Så ting vil endre seg både på Sørlandet og i resten av Norge, sier Mikkelsen.

- Betyr det at ting kan bli flytta f.eks fra Arendal til Kristiansand i framtida?

– Og andre veien også. Jeg tror hele befolkningen som tilhører Sørlandet sykehus vil ha tjenester både i Flekkefjord, Arendal og Kristiansand nå og i fremtiden.

Mener vedtakene ikke svekker tilbudet

Bente Mikkelsen forstår at folk i Aust-Agder frykter for sykehuset i Arendal, men er likevel litt overrasket over de mange reaksjonene som har kommet.

– Vi kan ikke se at noen av de vedtakene som er gjort i Helse Sør-Øst, og det er jo de vedtakene som nå Sørlandet sykehus gjennomfører, at de skal føre til at man ikke har et godt lokalsykehustilbud i både Arendal og Kristiansand og et fortsatt tilbud i Flekkefjord.

– På Sørlandet trenger man de sykehusene man nå har, sier Mikkelsen.