Ingen Cultiva-løsning

Tirsdagens møte ga ingen løsning på Cultiva-problemene. Alle utbetalinger holdes fortsatt tilbake.

Video nsps_upload_2010_2_9_18_41_2_1508.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Ansgar Gabrielsen i Cultiva og Øystein Fosstvedt i Stiftelsestilsynet diskuterte Cultiva uten å finne en løsning. Se video ved å klikke på bildet.

Ingen får penger

I følge styreleder Ansgar Gabrielsen kan det ennå ta flere uker før Cultiva kan legge frem modeller og løsninger som det statlige tilsynet mener er innenfor loven.

Til det skjer vil Cultiva ikke utbetale nesten 27 millioner kroner som allerede er bevilget til lokalt kulturliv, eller behandle nye søknader til milliardfondet.

Kilden er fortsatt problemet

Klokken 12.00 i formiddag satte Cultiva-stiftelsen og Stiftelsestilsynet seg rundt bordet i Kristiansand. Begge sider møtte manns- og kvinnesterkt opp, med jurister og ekstra kompetanse tilstede.

Dagens tema var om Cultivas bidrag på over tre hundre millioner kroner til teater og konserthuset Kilden i Kristiansand er lovlig .

Eksperthjelp

Stiftelsestilsynet møter Cultiva

Fra v. seniorrådgiver i Stiftelsestilsynet Tom S. B. Plünnecke, styreleder i Cultiva Ansgar Gabrielsen og nestleder i Cultiva-styret Øystein Lønn.

Foto: Reidar Mosland / NRK

Cultiva er opprettet med halvannen milliard kroner fra Kristiansand kommune, som er Kildens største eier med åtti prosent.

Loven sier at en stiftelse ikke kan gi penger til stifteren eller selskaper der stifteren er største eier.

Cultiva har blant annet engasjert Norges fremste ekspert på stiftelsesloven, jussprofessor Geir Woxholth.

Spørsmålet er om han kan gi stiftelsen en modell for pengeoverføringen som det statlige tilsynet kan godta.

Mange spørsmål

Men tilsynet har også spørsmål om en rekke av Cultivas tildelinger etter at det kom en ny stiftelseslov i 2005.

Øystein Fosstvedt

Stiftelsestilsynets seniorrådgiver Øystein Fosstvedt vil finne en løsning.

Foto: Per-Kåre sandbakk / NRK

Blant annet spør tilsynet om redningspakken på seks millioner kroner til fotballklubben Start er i tråd med Cultivas vedtekter om å gi penger til kultur og kulturnæring.

Pengene ble gitt etter press fra Kristiansands politikere. Loven sier at en stiftelse skal være selvstendig i forhold til sin stifter.

Tror på løsning

Styreleder i Cultiva Ansgar Gabrielsen sier etter tirsdagens møte at Cultiva siden starten for åtte år siden har handlet etter å ha hørt på sine rådgivere.

Men Cultiva har åpenbart fått dårlige råd av sine jurister. Tilsynets seniorrådgiver Øystein Fosstvedt sier likevel at det er mulig for Cultiva å organisere seg på en lovlig måte. Han tror derfor på en løsning.

Fosstvedt mener Cultivasaken er viktig, fordi dette er en av Norges største stiftelser. Og fordi utbetalingen til konserthuset Kilden også er uvanlig stor.