NRK Meny
Normal

Drev illegalt vinsalg fra container i bakgården

En 70 år gammel forretningsmann i Kristiansand innrømmer vinimport og salg til 200 personer i Kristiansand og omegn.

SuperSpeed

Etter å ha blitt kontrollert av toll- og skattemyndighetene startet mannen vinimport ved å bære flaskene i land fra danskebåten. Han fikk også hjelp av en venninne.

Foto: Anne Wirsching / NRK

– Det var ikke i mine tanker at jeg skulle føre regnskap. Toll og moms ble betalt til spedisjonsfirmaet. Folk betalte for vinen til en bankkonto. Dersom man skulle skjule noe, så ville det vel ha blitt gjort på en annen måte, forklarte mannen fra vitneboksen.

Forretningsmannen står tiltalt for å ha innført over 25 000 flasker vin ulovlig til Norge, og for å ha solgt vin videre til rundt 200 personer i Kristiansand og omegn med fortjeneste. Han erkjente staffskyld for de faktiske forhold da rettssaken mot ham startet i Kristiansand tingrett i dag.

Geir Magne Søfteland

Aktor Geir Magne Søfteland sier politiet må bevise at 70-åringen drev næringsvirksomhet.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Kristiansandsmannen forklarte at det hele startet med at han snakket med en som jobbet i tollvesenet om at det var blitt lovlig å importere vin til privat bruk.

– Vi var 20-25 personer som ble enige om å gjøre dette sammen. Folk bestilte, og jeg ordnet det praktiske, forklarte mannen.

Kundegruppen vokste

70-åringen bestilte vinen fra Italia, og den ble fraktet av et spedisjonfirma til Kristiansand. Vinen ble lagret i en kontainer ved tiltaltes forretning i Kristiansand sentrum. Der kom folk og hentet det de hadde bestilt.

– Etter anmodning fra gruppen sa de at jeg skulle plusse på noen kroner så jeg hadde for bryet. Det ser jeg jo i etterkant at ikke er lov, forklarte mannen.

Tiltalte fortalte at det etter kort tid ble interessant å ta inn mer vin, og at flere venners- venner hang seg på. Til slutt bestilte rundt 200 personer vin fra kristiansanderen.

Ifølge tiltalen tok mannen inn 23 689 flasker vin fordelt på 40 anledninger fra februar 2010 til juni 2013.

Svein Kjetil Stallemo

70-åringens advokat, Svein Kjetil Stallemo, sier hans klient innrømmer at han opptrådt uaktsomt.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Etter å ha blitt kontrollert av toll- og skattemyndighetene begynte mannen en ny importpraksis.

Bar vinen i land

Fra september 2012 til oktober 2013 skal han ifølge tiltalen ha tatt inn 1 718 flasker vin ved å bære den i land fra danskeferja selv og fortollet den inn til Norge ved å gå på rød sone.

Det samme skal en venninne av ham ha gjort ved flere anledninger. Mye av denne vinen ble ifølge tiltales forklaring brukt av ham selv.

– Resten ble delt ut til det jeg kaller selvkost, med 100 kroner per flaske, forklarte mannen.