Hopp til innhold

Imam pålagt ferie etter upopulære uttalelser

Den omstridte imamen Abdikadir Mahamed Yussuf i Kristiansand er pålagt ferie i flere uker.

Moskeen

Imamen Abdikadir Mahamed Yussuf er pålagt å ta ferie fra jobben i moskeen i Kristiansand etter uttalelsene i lokalavisen.

Foto: Sindre Hopland/NRK Sørlandet

Det har styret i moskeen bestemte etter et møte torsdag kveld.

Imamen har blant annet uttalt at muslimske barn ikke bør gå i bursdagsselskap eller ønske god jul, slik Fædrelandsvennen skrev om.

– «Hele byen» er imot meg

Imamen uttalte også at han ikke hilser på kvinner utenfor familien. Uttalelsene har skapt strid innad i moskeen. Ifølge Fædrelandsvennen opplever Abdikadir Mahamed Yussuf at «hele byen» er imot ham etter uttalelsene.

– Til og med ordføreren, som vil kalle meg inn til et møte. Jeg ville ikke at folk skulle reagere slik. Jeg ville bare si det som står i min religion, men samtidig si at vi vil respektere andre og leve i fred og harmoni, sier Abdikadir Mahamed Yussuf.

Tar avstand fra imamens uttalelser

Nå skal styret finne ut hvordan de skal behandle saken videre.

Omar Sadiq

Omar Sadiq er styreleder i Muslimsk union ungdom.

Foto: Yngve Stiansen / NRK

– Vi tar sterkt avstand fra alle uttalelsene til Adikader, sier Omar Sadiq til NRK etter møtet.

Sadiq er styreleder i Muslimsk union ungdom, og var selv på møtet der det ble bestemt at den omstridte imamen skulle ta noen ukers ferie, mens styret i moskeen diskuterte saken.

– Jeg feirer både bursdag og jul, sier Sadiq til NRK.

Dette tror han er tilfelle for mange muslimer.

Frykter godt samarbeid trues

Nå er han og styret i moskeen redde for at uttalelsene til imamen kan ødelegge for alle muslimer og det gode miljøet de mener de har klart å skape på Sørlandet.

Samtidig er det slik at imamen har uttalt seg på vegne av seg selv, og ikke moskeen. Det gjør saken vanskelig å håndtere for styret.

NRK var i kontakt med imam Abdikadir Mahamed Yussuf torsdag kveld. Han ønsket ikke å uttale seg.


Ordfører i Kristiansand, Harald Furre, reagerer sterkt på uttalelser fra en imam i Kristiansand, som mener muslimske barn ikke skal delta i bursdagsfeiring, og at muslimer ikke skal ønske god jul. Imamen sier dette i et intervju med Fædrelandsvennen i dag. NRK har også vært i kontakt med imamen, men han ønsker ikke å snakke med media nå.