Ildsjel fra Grimstad blir gjest rundt Kongens bord

Når kongeparet setter seg til dekket festmiddag i finstasen for å feire sin 80-årsdag 10. mai, er ildsjelen Marianne Tønnessen (45) fra Grimstad én av sju sørlendinger som er invitert.

Marianne Tønnessen

Marianne Tønnesen ble kåret til Sparebankstiftelsen SR-Bank ildsjel i 2016 for sitt arbeid med Barnas Turlag i Grimstad.

Foto: PRIVAT

Hun ble kåret til Sparebankstiftelsen SR-Bank ildsjel i 2016 for sitt frivillige engasjement, men selv ble hun veldig overrasket da hun hentet posten lørdag formiddag og hadde fått et brev fra Utenriksdepartementet.

Inni en vanlig stor konvolutt lå det nemlig en forseggjort invitasjon med kongelig stempel.

– Det må være litt av en ære å få en slik invitasjon i posten?

– Ja, er du gal, det er det. Det var litt ufattelig. Jeg skjønte ikke helt hva det kunne være først, forteller hun.

Kong Harald V fylte 80 år 21. februar i år, mens dronning Sonja runder samme tall 4. juli i år. Det blir rundt 300 gjester på festmiddagen for monarkene i Operaen, og Tønnesen er en av dem som er invitert spesielt etter fylkesmennenes forslag.

Kong Harald og dronning Sonja 80 år.

Feiringen av bursdagene til Kong Harald V og dronning Sonja starter på Slottsplassen 9. mai hvor det blir utdeling av Krone-is til de som vil være med å feire.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Mamma med ildsjel

Ildsjelprisen fikk hun for sitt arbeid med å starte opp Barnas Turlag i Grimstad, men det er bare en av grunnene til at hun kalles ildsjel. Tønnesen er blant annet leder for skigruppa i Imås, turleder for Barnas turlag og trener for to fotballag.

– Det går med noen kvelder, men det er fordi jeg syns det er gøy. Jeg har tre barn, det er mye på grunn av dem jeg er engasjert i alle disse tingene, forteller den aktive ildsjelen.

Foruten Tønnesen, har disse sørlendingene mottatt den kongelige invitasjonen: Helene Falch Fladmark (leder av Eyde-klyngen), Kai Steffen-Østensen (leder av studentorganisasjonen i Agder), Øyvind Iversen (administrerende direktør i Simek AS), Karl-Heinz Frank Reichert (rektor ved Universitetet i Agder), Thorhild Brandsdal (ordfører i Vennesla), samt Reidar Saga (ordfører i Åmli).

Operabygget med statuen av Kirsten Flagstad i forgrunnen.

Festmiddagen blir avholdt på Operaen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Én gang i livet

Grimstadværingen har takket ja til invitasjonen og tror at det blir en veldig spennende og gøy opplevelse.

– Jeg må nesten dra når jeg har anledningen. Det er vel kanskje bare én gang i livet en får mulighet til noe sånn. Jeg gleder meg, sier hun.

I anledningen den storstilte 80-årsdagen skal derfor Aust-Agder-bunaden finnes frem litt før nasjonaldagen i år.

Ildsjelen er litt nervøs for å hilse på kongeparet, men tenker at både det å hilse og det å finne ut hvilket bestikk en skal begynne med, skal gå fint.

– Jeg har ikke vært på noe så høytidelig før, men jeg regner med at det skal gå greit. Jeg må kanskje lese meg opp på det siden du minner meg på det nå, ler hun.