NRK Meny
Normal

Ikke flere fengselsplasser på Sørlandet

Sorenskriver Yngve Svendsen i Kristiansand tingrett er skuffet.

Sorenskriver Yngve Svendsen

Sorenskriver Yngve Svendsen er skuffet over at det ikke er satt av penger til fengselsplasser på Sørlandet.

Foto: NRK Sorlandet

– Det er meget beklagelig ettersom det er det stort behov for flere fengselsplasser i Agder. Situasjonen er prekær, og det har vi signalisert tydelig, sier sorenskriver i Kristiansand tingrett, Yngve Svendsen, til NRK.no.

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015 er det satt av penger til 41 nye fengselsplasser i Norge. Disse plassene havner på Kongsvinger, Hustad, Bergen og Bodø.

Bjørn A. Ropstad

Ordfører i Evje og Hornnes, Bjørn Ropstad.

Foto: Per-Kåre Sandbakk/NRK

Løslater fanger

På Sørlandet er situasjonen svært vanskelig for politiet og rettsvesenet. NRK.no har fortalt at politiet har måttet løslate notoriske kriminelle fordi det er ikke er fengselskapasitet. Agder politidistrikt har blitt tilbudt varetektsplasser så langt nord som Vadsø.

Behovet er blitt understreket av samtlige sorenskrivere, advokatforeningen og politimesteren i Agder.

– Det er meget beklagelig. Situasjonen er problematisk for politiet som i noen tilfeller står uten varetektsplasser. Fanger flyttes rundt og i noen tilfeller lar politiet være å be om fengsling selv om man har medhold. Det finnes ikke plasser til de siktede, sier Svendsen.

– Hvor store forhåpning hadde du i forkant av statsbudsjettet?

– Det var et håp, ikke minst fordi partiene som sitter i regjeringen har vært opptatt av fengselssituasjonen. Men ut fra opplysninger som har kommet de siste månedene, så var jeg ikke veldig optimistisk, sier Svendsen.

Da justisminister Anders Anundsen besøkte Sørlandet i september lovet han ikke nytt fengsel til Sørlandet, men understreket at eksisterende fengsler i Norge skulle utvides.

Les også:

– Veldig overrasket

Ordfører Bjørn Ropstad i Evje og Hornnes kommune har kjempet for å få nytt fengsel i Agder lokalisert til Evje. Han er veldig overrasket over at regjeringen ikke har satt av penger til nytt fengsel.

– Det overrasker meg veldig. Jeg hadde ventet at regjeringen hadde kommet med penger til bygging av nytt fengsel. Det har de signalisert tidligere. Det kan tyde på at vi er tilbake til «status quo» i forhold til fengselsbygging. Jeg hadde i alle fall trodd det skulle komme tydelige signaler om bygging gjennom et offentlig, privat samarbeid, sier Ropstad.

Kampen fortsetter

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (Krf) sier derimot at det ikke var ventet noe beslutning om fengsler i budsjettet.

– Det kommer en egen stortingsmelding om fengselssaken om kort tid. Denne er varslet i budsjettet. Stortinget skal behandle dette og og signal om hvilket område som skal få nytt fengsel. Så kampen om et nødvendig og trengt fengsel på Sørlandet vil fortsette utover høsten. Vi vil forhåpentligvis lande saken i desember eller januar, sier Ropstad.

Synd, men ventet

Politimester i Agder, Kirsten Lindeberg, er skuffet, men ikke overrasket.

Justisministeren Lindeberg

Politimester Kirsten Lindeberg må fortsatt streve med mangel på fengselsplasser. I september møtte hun justisminister Anders Anundsen i Kristiansand.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

– Jeg synes det er synd, men jeg hadde ikke noen stor forventning om fengselsplasser til Sørlandet. Det er signalisert at bygging av nytt fengsel vil bli en større sak i Stortinget på lengre sikt, sier Lindeberg.

Hun må dermed belage seg på en vanskelig fengselssituasjon i lang tid.

– Det innebærer fortsatt veldig strenge prioriteringer fra politiets side, sier Lindeberg.