NRK Meny
Normal

Ikke helt enige om ett Agder

Det blir ingen sammenslåing av Agder-fylkene i denne omgang. Nå skal politikerne i fylkestingene behandle saken i juni.

Video Enige om uenighet

Toppolitikerne fra Aust- og Vest-Agder anbefaler at det blir ett Agder, men blir ikke enige om hvordan sammenslåinga skal skje. I dag har politikerne vært samlet i Arendal for å gjøre et siste forsøk på å komme i mål med forhandlingene. Men det er fortsatt skjær i sjøen. (Se video ved å klikke på bildet).

Fredag formiddag har to forhandlingsdelegasjoner fra Aust- og Vest-Agder vært samlet i Arendal for å gjøre et siste forsøk på å finne en løsning på sammenslåing av Agder-fylkene, men delegasjonene klarte ikke å komme frem til en ferdig løsning.

Årsaken er at politikerne i Vest-Agder ikke vil godta kravet fra politikerne i Aust-Agder om at sammenslåingen skal avgjøres med folkeavstemming.

Dermed blir det andre gang man forsøker å få til en fylkessammenslåing uten å lykkes.

Forhandlingene brøt også sammen for en uke siden av samme grunn, fordi politikerne i Vest-Agder mener en sammenslåing vil ta for lang tid om det skal gjennomføres folkeavstemning først.

Nå skal politikerne i fylkestingene i de to Agder-fylkene få saken på sitt bord og forsøke å finne en endelig løsning på møtene i juni.

Var ventet

Flere hadde på forhånd gitt uttrykk for at det ser ut til å ikke bli noe av en fylkessammenslåing nå, fordi frontene står steilt mot hverandre i spørsmålet om en folkeavstemning.

Torill Rolstad Larsen

Ordfører Torill Rolstad Larsen fikk rett i antakelsene om at forhandlingene om ett Agder-fylke ville bryte sammen i dag.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Arbeiderpartiet i Arendal har tidligere vedtatt at de vil ha en folkeavstemning for å finne ut hva folk mener om en fylkessammenslåing.

Også Høyre i Aust-Agder støtter kravet om en folkeavstemning, men Vest-Agder har gitt uttrykk for at en folkeavstemning vil forsinke hele prosessen og har satt som ultimatum at Aust-Agder dropper dette.

Ordfører i Arendal, Torill Rolstad Larsen, er en av flere som før møtet fredag regnet med at forhandlingene ville bryte sammen, og fikk rett.

Nytt forsøk i juni

– Nå vil partene prøve på nytt igjen i juni, forteller fylkesordfører i Aust-Agder, Laila Øygarden til NRK.

– Vi er uenige, men nå jobber vi framover mot juni, og de to fylkestingene. Fylkestingene skal avgjøre om de vil si ja til ett Agder, og om det skal avgjøres med folkeavstemning, sier Øygarden.