NRK Meny
Normal

Ikke folkeavstemning i Vest-Agder

Vest-egdene får ikke si hva de mener om fylkessammenslåing, mens aust-egdene bør få si sin mening raskt.

Thore Westermoen

Fylkesordfører Thore Westermoen leder dagens møte i fylkesutvalget hvor fylkessammenslåing står på sakskartet.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Aust-Agder bør avholde folkeavstemning om ett Agder-fylke allerede i høst, og ikke vente til kommunevalget i september 2011. Det mener fylkesutvalget i Vest-Agder.

Vest-egdene ser ikke selv ikke noe behov for folkeavstemning, men mener det er nødvendig med en rask avklaring om fylkessammenslåing,.

– Ikke behov i vest

Fylkesordfører Thore Westermoen sier behovet for en folkeavstemning ikke er til stede i vest.

– Det er etter vårt syn ikke behov for en egen folkeavstemning om dette. De fleste partiene har gått til valg på ett Agder, og vi har fått en rekke uttalelser som går i den retning. Noen sier til og med at det ikke bør holdes folkeavsteming.

– Nødvendig i aust

Opinionsundersøkelsen som ble offentliggjort mandag viser at det store flertall i Vest-Agder er klar for sammenslåing. I Aust-Agder er situasjonen en annen.

– I Aust-Agder kan man ikke unngå folkeavsteming fordi så mange politikere og partier gikk tidlig ut og sa at det må vi ha. Der er også denne problemstillingen mest betent. Opinionsundersøkelsen viser at Aust-Agder er delt på midten, sier Westermoen.

Fylkespolitikerne i Vest-Agder ber derfor aust-egdene gjennomføre folkeavstemningen så fort som mulig, hvis de vedtar en folkeavstemning om to uker, hvilket alt altså nå tyder på.

Les også: Dette mener sørlendinger om ett Agder