NRK Meny
Normal

I kø for å gi blod

Etter lang tid med mangel på blodgivere, har givergleden skutt i været ved Blodbanken på Arendal sykehus. Nå er det ventelister ut i 2016.

Blodbanken

Christine Rønning bor i Grimstad og har tatt turen til Arendal for å bli blodgiver. Hun er en av mange som har blitt blodgivere den siste måneden.

Foto: NRK/Marianne Stene

– I oktober har vi fått cirka 115 nye blodgivere bare i oktober, og det er vi veldig, veldig glade for, sier blodgiverkonsulent og bioingeniør, Andreas Karlsen Mørland, ved blodbanken på Arendal sykehus.

På samme tid i fjor var tallet 22, noe som betyr en økning på blodgivere på godt og vel 400 prosent.

– Det krever litt, men vi skal nok få det unna etter hvert, sier Mørland.

Stor pågang

For selv om Mørland og hans kollegaer ved Blodbanken er glade for så stor pågang av nye givere, byr den økte trafikken inn på det lille venterommet i tredje etasje ved Arendal sykehus, på visse utfordringer.

– Vi er bare de ansatte som vi er her, så en del ventetid blir det. De som har meldt seg i den senere tid, må nok vente til over nyttår før de får gitt blod, sier Mørland.

Ønsker å gi noe

Christine Rønning (24) fra Kristiansand (bosatt i Grimstad) er av dem som har tatt turen til Blodbanken for å gi blod. Hun har lenge tenkt på å bli blodgiver, og i dag har hun endelig trosset sprøyteskrekken og satt seg i stolen.

– Jeg gleder meg til å gi blod. For å føle at jeg gir noe, sier hun.

Blodbanken

Bioingeniør Renate Moen, som jobber på Blodbanken, følger Christine ut i korridoren. Som takk for innsatsen får hun en liten premie. Valget falt på en mumikopp med Lille My.

Foto: NRK/Marianne Stene

I dag er hun innom for blodprøver og undersøkelse for å sjekke om hun faktisk kan bli blodgiver.

– Jeg har tenkt på det lenge, og snakket en del med foreldrene mine om det. Min far er blodgiver, og kjæresten min har tidligere trengt blod etter han var med i en ulykke, forteller den ferske blodgiveren.

Trenger fortsatt flere blodgivere

Blodbanken Arendal

Enhetsleder Synnøve Næsse og blodgiverkonsulent Andreas Karlsen Mørland er godt fornøyd med blodgiver-kampanjen som har rull og gått i sosiale medier den siste måneden.

Foto: Marianne Stene/NRK

Også Blodbanken i Kristiansand melder om økt pågang og lange ventelister. Mørland mener at den store givergleden som nå har blusset opp, skyldes en kampanje som har rullet og gått i sosiale medier den siste tiden.

– Vi hadde en liknende kampanje i 2010, «Løp for livet». Da fikk vi en skikkelig voldsom respons. Men vi ønsker fortsatt nye blodgiver, og oppfordrer de som vil til å komme innom oss, de må bare smøre seg med litt tålmodighet, sier blodgiverkonsulenten.