Starter ny vrak-kartlegging

Ny gjennomgang av skipsvrak med kjemiske våpen utenfor arendalskysten er i gang. Våren 2015 vil moderne utstyr gi et langt bedre bilde av tilstanden.

Skip med kjemiske stridsmidler i Skagerrak (montasje)

NY GJENNOMGANG: I disse dager planlegges gjennomgang av arkiver fra dumpingen av skip etter krigen. Våren 2015 starter søk med undervannssensor i havet 40 kilometer utenfor Arendal.

Foto: FFI

– Med nye, moderne sonardata vil vi få ekstremt nøyaktige bilder av vrakene. Dette gir oss den beste kartleggingen av dette området noensinne, sier prosjektleder Hans Petter Mortensholm i Kystverket.

I april 2015 går det første toktet 40–45 km ut fra kysten av Arendal, til feltet i Skagerrak på 600 meters dyp, som ble brukt til dumping etter andre verdenskrig.

Senere samme høst gjøres tokt nummer to. En mindre kartlegging i 2009 avdekket at ytterligere kontroller var nødvendig.

Les også:

36 skip – eller ikke?

Sjekker skipsvrak på nytt

STRIDSMIDLER: – Vi er usikre på mengdene stridsgass som ble dumpet, sier Hans Petter Mortensholm i Kystverket.

Foto: Kystverket

– Vi skal se på alle vrakene, sjekke tilstanden og ikke minst få en mer nøyaktig posisjon. I 2009 så vi at fire-fem vrak lå utenfor grensene til dette dumpefeltet, sier Mortensholm.

NRK har tidligere fortalt at til sammen 36 skipsvrak med blant annet sennepsgass ble senket i det aktuelle dumpefeltet i Skagerrak like etter krigen, men hittil har Kystverket bare klart å lokalisere 20 av vrakene.

Den nye gjennomgangen skal avklare om det stemmer at det totale antallet skip er nettopp 36.

Søk i arkiver

Fram til Forsvarets forskningsfartøy «M/S H.U. Sverdrup II» setter til havs våren 2015 – utstyrt med teknologi for søk under vann – skal Kystverket gjennomgå all mulig litteratur om dumpingen etter krigen.

Senking av skip i Skagerrak og dokument

TOMMEL OPP: Norge sa ja til senking av kjemiske våpen i Skagerrak. Dette dokumentet fra 1945 viser at regjeringen Gerhardsen var involvert.

Foto: British Pathe, dokumentet som viser at Norge godkjente dumpingen fra Utenriksdepartementet

Planleggingen er akkurat i gang, og arkivstudiene skal gjøres med hjelp fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Les også:

– Vi har ganske god oversikt over hva slags kjemiske stridsmidler som ble dumpet. Men vi er usikre på mengdene, og det skal vi finne mer ut av, sier Mortensholm i Kystverket.

Det er kjent at skipene inneholder blant annet et stort antall flybomber på opptil 250 kilo og ulike granater. I området ved Arendal har fagfolk målt, og funnet at vrakene inneholder blant annet stridsgassen sennepsgass.

Forsvarets forskningsinstitutt anslår at 168 000 tonn kjemiske våpen ble senket i Skagerrak etter krigen.