I fakkeltog mot nedleggelse

Rådmannen vil igjen legge ned skolen på Vatnestrøm i Iveland. I kveld reagerer innbyggerne med folkemøte og fakkeltog for å bevare skolen.

Befolkningen på Vatnestrøm protesterer mot nedleggelse av skolen

– Vi skal vise politikerne at vi har et brennende engasjement for bygda. Vi tror den har livets rett med det arbeidslivet som er der og med nærheten til Vennesla, sier talsperson i aksjonsgruppa Svein Omestad.

Svein Omestad

Talsperson for aksjonsgruppa Svein Omestad håper på et fullsatt grendehus i kveld.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Klokken 20 tirsdag kveld arrangerer aksjonsgruppa et folkemøte og fakkeltog mot nedleggelse av Vatnestrøm skole. Aksjonsgruppa håper på et fullsatt grendehus.

– Dersom skolen forsvinner må barna ta buss i én time hver vei for å reise til skolen på Birketveit. Det er ikke til det beste for bygdas barn og unge, sier Omestad.

Overrasket

Omestad er overrasket over at rådmannen igjen kommer med forslag om å legge ned skolen.

– Vi trodde vi var ferdige med denne diskusjonen. Det var en stor skoledebatt i kommunen i 2011 som konkluderte med det som er barnas beste, sier Omestad, og legger til at da ble skolen reddet.

Den gang ble det gjort en grundig konsekvensutredning som sa noe om hva som er fremtiden og hva kommunen bør satse på. Da kom de frem til den skolestrukturen som er i dag, forklarer Omestad.

– Etter konsekvensutredningen har det vært en stor forbedring av skoleresultatene. Skolen lå på bunn når det gjelder skolepoeng, men nå er vi langt over landsgjennomsnittet. Lille Iveland med store utfordringer, har altså klart å heve seg formidabelt, sier Omestad.

Aksjonsgruppa er veldig frustrerte over at kommunen kommer dette forslaget. De tror dette vil få folk til å flytte fra Iveland.

– Det å ha et trygt og godt oppvekstmiljø gjør at folk vil flytte til bygda, og når dette forsvinner er vi redd for at noen vurderer å flytte ut. Alternativet for ungene som skal på skolen er å ta buss i en time, sier Omestad.

Prioriteringer

Forslaget sier at kommunen vil spare to millioner kroner. Kanskje det må gjøres noen upopulære avgjørelser for å sikre økonomien?

– Det handler om prioriteringer. Andre kommuner har prioritert skole foran andre større investeringer, nettopp fordi de ser at skole er viktig for å forhindre fraflytting og få tilflytting, sier Omestad.

Aksjonsgruppa tror at det brennende engasjementet skal virke.

– For noen måneder siden var det en folkeavstemning om kommunesammenslåing som sa at kommunen skulle bestå og at man skulle fortsette å bygge kommunen. Dette gjør vi gjennom å tilby en god skole.

– I kveld håper vi på et fullsatt grendehus. På forrige møte var vi rundt 150 personer, så vi håper på det samme i kveld, avslutter Omestad.