NRK Meny
Normal

I denne cella holdt politikeren datteren fanget

Faren trodde datteren skulle dø etter å ha blitt introdusert for svært fryktede rusmidler. For å redde kvinnen i 20-årene stengte han henne inne i denne hjemmesnekra glattcella.

I denne cellen ble kvinnen holdt fanget

I denne cellen ble kvinnen i 20-årene holdt fanget

Foto: Politiet

– Jeg hadde ikke klart å se meg selv i speilet om jeg ikke hadde grepet inn, sa den tiltalte faren i Aust-Agder tingrett.

Stemmen bristet under vitneforklaringen da han viste fram to bilder tatt med sju års mellomrom. Bildet fra 2008 viste ifølge faren en livsglad jente på familieferie. Bildet fra 2015 ble tatt i forbindelsen med kidnappingen.

– Det er forferdelig å se dem du er mest glad i gå til grunne. Jeg liker ikke å bruke tvang mot henne, men når et menneske er tapt til rusen, er tvang det eneste som nytter.

Datteren i livsfare

Faren forklarte at han mistenkte at datteren leflet med rusmidler allerede da hun var 13 år. Gjennom tenårene skal rusmisbruket ha tiltatt. Faren forklarte at han flere ganger forsøkte å få datteren på rett kjøl, blant annet gjennom to tvangsinnleggelser i det offentlige helsevesenet.

I juni i fjor fikk faren flere meldinger fra rusmiljøet om at datteren var i livsfare. Ifølge faren ble datteren introdusert for såkalt syntetisk heroin. Det fryktede billigstoffet kalles også kjøttetende krokodille-dop fordi de spiser opp vev i kroppen. (se faktaboks)

Det var 1. juli i fjor at kvinnen ifølge påtalemyndigheten ble lokket ut fra et hus nær Arendal sentrum. Faren disponerer et næringsbygg. Inne i lokalet snekret han på forhånd en hjemmelaget glattcelle. Cella var spartansk innredet med vegger av sponplater, pleksiglass, en seng og en industrilampe som ble styrt utenfra.

kidnapping åsted

Bortført og holdt fanget

Planen var opprinnelig å få datteren med på frivillig avrusning. Dette gikk imidlertid galt da faren og de to medhjelperne ble angrepet da de skulle hente kvinnen.

Den alternative planen ble da igangsatt. Kvinnen ble stripset fast, lagt i en varebil og kjørt til industriområdet etter en tre, fire timer lang tur på grusveier.

– Planen var aldri å bruke strips eller håndjern. Vi hadde ikke engang med utstyr til å få klippet stripsen av, sa en av de medtiltalte i retten.

Datteren hevdet i retten at hun ble påsatt kjettinger og håndjern, nektet mat og fikk kun en slurk Cola.

kidnapping åsted kjetting

Politiet fant også kjetting og låser i rommet.

Foto: Politiet

En skandale for alle

Kvinnen sa i retten at hun trodde hun skulle dø. Faren hevdet på sin side at det stort sett var god stemning under hele bortføringen.

– Hun ble påsatt strips og kjettinger for å beskytte henne både mot seg selv og oss. Når hun får abstinenser, blir det helt vilt.

Faren sa i retten at han fortsatt tror et opphold på glattcella med tilhørende turer i skog og mark kunne blitt bra for henne.

– I stedet har det blitt en skandale for alle. Når hun er ruset er hun som i et fengsel. Jeg er den som er mest glad i henne og er villig til å gå lengst for å redde henne.