Hyttetyver stjeler for større verdier enn tidligere

2017 kan bli et rekordår når det gjelder tyveri fra hytter, ifølge anslag fra bransjeorganisasjonen Finans Norge.

Øyvind Frøytland, hyttetyveri

Tyvene ødela døren til Øyvind Frøytland for å komme inn på hytta.

Foto: Privat

Øyvind Frøytland skjønte at noe hadde skjedd da han fikk varsling på mobilen om at temperaturen på hytta i Valle-området i Aust-Agder hadde sunket fra 23 grader til 8 grader. Da kjørte han til hytta, og oppdaget at det hadde vært innbrudd.

Ifølge Frøytland ble familien frastjålet store verdier og påført utgifter. Både på grunn av skadene på hytta og på grunn av alle verdisakene som ble stjålet. Ifølge Frøysland ble alt fra en generator, til klær og pyntegjenstander tatt under innbruddet tidligere i uka.

– Utrolig at folk gir så faen og gjør innbrudd. For vår del er dette grusomt trist.

Valle

Totalt tre dører ble ødelagt under tyveriet.

Foto: Privat

Verre enn på mange år

Lensmann Dag Hovden ved Valle og Bykle lensmannskontor sier det er flere år siden det har vært tyverier for så store summer som i år.

– Vi har hatt to helger på rad der det har vært snakk om flere tyverier. Det har blitt stjålet betydelige mengder gods. Det er ikke ofte vi har slike hendelser lenger.

Hovden sier at det er flere tusen hytter i distriktet og at det derfor jevnlig blir meldt om tyveri. Han sier at han ikke kan huske at det var så omfattende tyverier i foregående år.

Dag Hovden

Lensmann Dag Hovden sier de samarbeider med omkringliggende distrikter for å løse tyverisakene.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Forventer større utbetaling

Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Bjarne Aani Rysstad, sier at dette med hyttetyveri går i rykk og napp, og at det er vanskelig å se om det har vært en nedgang eller økning, og hva dette eventuelt kan skyldes.

Bransjen forventer større skadeutbetaling i år enn de siste årene.

– Et foreløpig estimat fra Finans Norge viser at det er forventet en noe høyere skadeutbetaling i år enn tidligere. Fra 2014 til 2016 har forsikringsselskaper betalt ut rundt 45 millioner kroner til folk som har vært rammet av hytteinnbrudd. I år kan det ende på rundt 50 millioner kroner.

Bjarne Aani Rysstad, kommunikasjonssjef Gjensidige forsikringsselskap

Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige føler med Frøytland og sier at det er lite han kunne gjort annerledes.

Foto: Gjensidige

Vanskelige saker

Kommunikasjonssjef i Frende forsikring, Heidi Tofterå Slettemoen, sier at henvendelsene de får mest av for tiden handler om at dyre utemøbler som står utenfor hyttene blir stjålet, og at denne kriminaliteten ofte kobles til Øst-Europeiske bander.

– Det er ikke ofte hytteinnbrudd blir oppklart. Hyttene er langt fra folk og dermed er det få vitner.

Hun forklarer videre at gjennomsnittshytten er forsikret for rundt 350.000 kroner. Dette betyr at dersom hytta brenner ned eller blir utsatt for tyveri, så er 350.000 kroner maksbeløpet du får utbetalt som erstatning.

– Vi anbefaler å sette opp en liste over hytteinventaret, ta gjerne bilder, regn litt på det, så du vet at du har riktig forsikringssum og ikke er underforsikret.

Heidi Tofterå Slettemoen

– Du burde avtale med naboer slik at de ser til hytta når de er innom, er et av rådene til Heidi Tofterå Slettemoen i Frende forsikring.

Foto: Frende Forsikring