NRK Meny
Normal

Hyttestrid i Åseral

Fylkesmannen og kommunene er uenige om hyttebygging i Åseral. Nå havner saken hos Miljøverndepartementet.

Mange hytter bygges i landet
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Det er strid om bygging av 300 hytter på Bortelid i Åseral. Området inngår i kommunens planer for bygging av 1400 hytter de neste årene. Det er Fylkesmannen i Vest-Agder som har innsigelser mot planene.

1400 hytter

Åseral kommune ønsker å bygge ut Rysefjell og Stordalshei fortest mulig. Området ligger en kilometer vest for skianlegget på Bortelid og betraktes som et av de flotteste som finnes i Åseral. Det er en del av et område med plass til 1400 hytter de neste årene. Ordfører Oddmund Ljosland mener det er svært uheldig hvis Miljødepartementet sier nei til hytteplanene.

- Det er dramatisk for en reiselivskommune at den da ikke får anledning til å bygge ut som opprinnelig planlag. Vi har tenkt at åseral skal være en tung reislivskommmune og derfor må vi arbeide inn mot sentrale myndigheter for å få gjennomslag, sier Ljosland.

- Friområder en ressurs

Fylkesmannen i Vest-Agder hevder hytteplanene ikke tar hensyn til villreinen og noen hytter vil ligge for høyt i terrenget og dermed redusere det man definerer som inngripsfrie områder. Ordfører Ljosland er uenig med Fylkesmannen og mener hyttebyggingen i disse områdene er en ressurs kommunen må benytte for å skape næringsvirksomhet i kommunen.

- En av av våre største ressurser er friområder og med et areal på 888 kvadratkilometer så må vi kunne dele det med flere slik at de også kan drive med positive friluftsaktiviteter, sier Ljosland.

Striden havner nå i miljødepartementet og det er ventet en avgjørelse i løpet av et halvt år.