Hopp til innhold

Ber folk huske på pipa

Hytteeiere må bli flinkere til å sjekke og feie pipa, mener både forsikringsbransjen og brannvesenet.

Arkivfoto

Enkelte kommuner har påbud om feiing også på hytter, men de fleste steder er det hytteeier selv som må passe på pipa.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

– Enkelte feier selv, de kjøper koster og gjør det beste de kan. Men vi opplever at det mange steder er både 10 og 30 år siden sist det ble feid, sier feierinspektør Werner Øveråsen hos brannvesenet i kristiansandsregionen.

Werner Øveråsen

Feierinspektør Werner Øveråsen.

Foto: Håvard Raustøl / NRK

Det er omtrent tusen pipebranner i norske boliger og hytter hvert år, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Hytteeiere er selv ansvarlig for pipesjekken, men det slurves mye.

Mange av hyttepipene er dessuten for dårlige, ifølge brannvesenet.

– Mange av fritidsboligene er selvbygd, skorsteinen er selvlaget og ildstedet er montert på egen hånd. Det er ikke alltid godt utført, sier Øveråsen.

Langt fra brannstasjon

Både forsikringsbransjen og brannvesenet er enige om at det er flere som burde ta hyttepipene mer på alvor. Særlig siden de ofte ligger utenfor allfarvei.

Sigmund Clementz

Sigmund Clementz hos If Skadeforsikring.

Foto: Privat

– Heldigvis er det ikke mange av pipebrannene som smitter over til bygningene, men å oppleve pipebrann er dramatisk, det er store krefter i sving, sier Sigmund Clementz hos If Skadeforsikring.

– Det som er skummelt er at mange av hyttene ligger langt fra brannvesen og ved utilgjengelige veier. Dermed kan man bli stående alene med brannen i ganske lang tid, sier Clementz.

Han tror mange helt glemmer hyttepipa fordi de er vant til at feieren kommer hjemme av seg selv. Mange føler også det ikke er like viktig å feie på hytta, siden de ikke fyrer der like mye som hjemme.

– Langs kysten er folk mest på hyttene om sommeren og ikke mye på vinteren, så det fyres sjeldent. Motsatt er det i fjellet. Der er man mest om vinteren og man fyrer mye. Ofte er det da kaldt, så man fyrer mye med god trekk, så mengden sot ikke alltid er så stor. Men påkjenninga på skorsteinen er desto større, sier Øveråsen i brannvesenet.

Obligatorisk sjekk

Feierinspektøren mener det kunne vært lurt å innføre obligatorisk tilsyn også med hyttepipene.

– Enkelte kommuner har påbud om feiing også på hytter. Jeg kunne godt tenke meg at det ble obligatorisk med feierbesøk også på hytter, sier Øveråsen.

Slik er det i de fem kommunene som hører inn under Setesdal Brannvesen. Her er det vedtatt en lokal forskrift om at alle høgstandardhytter med offentlig eller privat vann og kloakk skal feies.

Det er i overkant av 7 000 fritidsboliger i Iveland, Evje- og Hornnes, Bygland, Bykle og Valle, og Setesdal Brannvesen har som mål at alle hytter skal gjennomgås hvert fjerde år. I 2015 har de feid i overkant av 500 fritidsboliger.

Hensikten med å innføre obligatorisk feiing er at så mange av hyttene leies ut og at det er ymse kunnskap om fyring. Utleie medfører at fyringsmønsteret endres hver gang hytta leies ut. Dette er med på å øke faren for pipebrann, sier brannsjef Jerry Remme.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %