Hopp til innhold

Hytteeiere bryter karantenereglene

Folk som er i koronakarantene drar på hytta, men overholder ikke reglene. – Vi frykter at kommunen vår skal bli rammet, sier ordfører.

Hovden i Setesdal

Fjellkommunen Bykle i Agder har fått tips om at personer i koronakarantene ikke overholder regelverket og oppsøker skiløyper.

Foto: Asbjørn Odd Berge / Asbjørn Odd Berge/NRK

– Personer som har fått påvist smitte er her, og de vil vi ha kontroll på, sier ordfører i fjellkommunen Bykle Jon Rolf Næss.

Ifølge ordføreren har mange personer som skal sitte i koronakarantene blitt sett ute blant folk, i skiløypa og på utesteder i bygda. Nå frykter han at den sårbare kommunen med få ansatte i helsesektoren skal bli rammet.

– Vi er avhengig av å opprettholde helt essensielle tjenester i kommunen, som vann- og avløpstjenester og helsetjenester. Da må vi ha kontroll på de smittede slik at viruset ikke spres.

Ber smittede ta kontakt

For at Bykle ikke skal bli utsatt for en sykdomstopp, arbeider kommunen nå med å kartlegge antall smittede. De har allerede kontaktet flere navngitte personer.

– Jeg vil sterkt råde de som er i isolasjon til å ta kontakt med oss. Da kan vi informere dem om hvilke forholdsregler som må tas, og vi får en bedre oversikt over situasjonen, sier Næss.

Jon Rolf Næss

Ordfører i Bykle, Jon Rolf Næss, frykter at dersom Bykles innbyggere blir smittet av viruset, vil kommunens tjenester rammes hardt.

Foto: Svein Sundsdal

Også ordfører i Sirdal Jonny Liland er kjent med at smittede personer kan ha reist til hytteområdene i Sirdal.

– Vi er i dialog med fylkeslegen om problemet, men vi har ikke kapasitet til å teste andre enn våre innbyggere, sier Liland.

Ser alvorlig på situasjonen

Kommuneoverlege i Kristiansand Dagfinn Haarr ser alvorlig på at folk som sitter i karantene ikke følger regelverket.

– Det er dumt av dem, ettersom situasjonen er såpass alvorlig. Alle bør ta del i den nasjonale dugnaden om å ikke spre viruset, sier Haarr.

Haarr får støtte fra fylkeslege Anne Sofie Syvertsen.

– Det er kjempealvorlig dersom folk som er rammet av karantenebestemmelsene ikke spiller med åpne kort og melder fra. Det er ikke bare snakk om å beskytte seg selv, men også sine medmennesker, sier hun.

Anne Sofie Syvertsen

Fylkeslege Anne Sofie Syvertsen skal i dialog med alle fjellkommunene i Agder for å drøfte problemstillingen.

Foto: Anne Wirsching / NRK

Smitteutsatte reiser til fjells

Ordfører i Hemsedal Pål Terje Rørby kjenner ikke til at koronasmittede har inntatt hyttene i sin kommune. Derimot har smitteutsatte reist til fjells for ikke å bli smittet.

– Mange pensjonister og smitteutsatte reiser til Hemsedal for å leve isolert og dermed unngå smitte. Dersom koronasmittede gjør det samme, virker det mot sin hensikt. Det er synd hvis personer i risikosonen blir smittet av noen som ikke bryr seg om reglene.