NRK Meny
Normal

– Mange hytter mangler røykvarslere

Overraskende mange hytter og fritidsboliger er brannfarlige. Folk slurver mer med røykvarsleren på hytta enn de gjør hjemme, sier mangeårig brannsjef.

Hyttebrann

Man kan bli straffet for ikke å ha brannutstyret i orden - også på hytta, opplyser leder for forebyggende avdeling ved Setesdal, Brannvesen, Egil Kvitne. Arkivbilde.

Foto: Arnstein Karlsen

– Det skjer for ofte. Og det overrasker meg, fordi dette kommer banen hvert år i form av ulike kampanjer. Folk ser ikke at en hytte er like brennbar som en bolig, sier leder for forebyggende avdeling ved Setesdal Brannvesen, Egil Kvitne.

Han mener folk slurver mer med røykvarsleren på hytta – sammenlignet med den man har hjemme.

Skyldes uoppmerksomhet

Egil Kvitne

Leder for forebyggende avdeling ved Setesdal Brannvesen, Egil Kvitne.

Foto: Espen Bierud / NRK

– Mange hytteeiere er ikke til stede når røykvarsleren piper på grunn av dårlig batteri. At enkelte ikke engang har røykvarsler, det registrerer de heller ikke, fortsetter han oppgitt.

1. desember er røykvarslerens dag, og Kvitne påpeker at hytteeiere plikter å ha ting på stell.

– Det går på sløvhet, og at mange ikke følger helt med. Dersom du ikke vært på hytta på to måneder, så er kanskje ikke røykvarsler det første du tenker på. Og da kan du risikere at den er tom for strøm, fortsetter han.

Røykvarslerens dag

En undersøkelse gjort av Norsk brannvernforening i samarbeid med Tryg viser at mer enn 30.000 hytteeiere i Norge har opplevd brann på nært hold siste tiår, enten i egen hytte, eller på et hyttefelt.

– Vi har endel hyttebranner hvert år, og vi vet det er svært mange som ikke har montert røykvarslere. Og det er synd, for det er det som er med å redde liv, sier kommunikasjonssjef i Gjensidige, Bjarne Rysstad i en pressemelding.

Han legger til at røykvarslerens dag er en god anledning til å sjekke batteriet.

– Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Gjør det til en huskeregel å bytte batteri 1. desember, sier han.

Sjekker røykvarsler

1. desember er Røykvarslerens Dag, men mange slurver mer på hytta enn hjemme.

Foto: MARC MENOU / PHOTOPQR/LE PARISIEN

Ildsted og aske

I undersøkelsen kommer det fram at 7,5 prosent av norske hytteeiere har opplevd brann i egen hytte eller i feltet der hytta ligger i løpet av de siste ti årene.

– Vi ser at mange branner oppstår i forbindelse med bruk av ildsted, samt håndtering av aske fra ildstedet, kommenterer administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Han ber hytteeiere være ekstra påpasselige med brannsikkerheten, og minner om at røykvarslere og rikelig med slokkeutstyr er viktig. Aske må kastes i ildfaste beholdere og ikke i naturen, og peis og ovn må ikke brukes som tørkestativ.

Tall fra Finans Norge viser at det brant i underkant av 1.000 hytter i fjor. Samlede utbetalinger etter branner i hytter og fritidshus var på 260 millioner kroner.