Hyrer inn nabohjelp

Svensker og dansker inntar Sørlandet i stort antall når sommeren kommer.

Illustrasjonsfoto: Norsk-dansk flagg

Det kan bli dansk invasjon til sommeren. (Illustrasjon)

For å skaffe nok folk til sommerjobber, har arbeids- og velferdsetaten NAV i Vest-Agder for første gang gått direkte til nabolandene i Skandinavia.

Og svensker og dansker vil mer enn gjerne servere eller stelle syke på Sørlandet, sier Avdelingsdirektør for marked og samfunn i NAV Vest-Agder, Per Lund.

Lokkes med topplønn

Kokker og sykepleiere

- Vi har i år for første gang brukt Eures-tjenesten til å skaffe hjelp fra våre skandinaviske naboland, sier Lund.

EURES (European Employment Services) er et underorgan i NAV som jobber for å fremme fri bevegelighet av arbeidskraft innenfor EU/EØS-området.

For å lokke svensker og dansker over grensa har NAV hatt ute annonser for å hyre inn personell. Lund sier det på grunn av annonsene har kommet inn over hundre søknader til restaurantbransjen. Både kokker og servitører har meldt seg i hopetall.

- Vi har fått inn over hundre søkere til restaurantbransjen, og flere av disse er nå i ferd med å bli tilsatt som sommervikarer, sier Lund.

Foruten hotell- og restaurantbransjen er NAV spesielt interessert i vikarer til helse- og sosialsektoren.

- Det er først og fremst disse områdene som har utfordringer i forhold til sommerjobber, bekrefter Lund.

Taus om lønn

Lund sier mange av de utenlandske jobbsøkerne er studenter som gjennom sommerjobb i Norge kan tilegne seg nyttig arbeidserfaring i tilknytning til studiene. Han vil imidlertid ikke si noe konkret om hva slags lønn disse kan vente seg.

- Vi kan nok anta at de fleste er fornøyd med å få seg sommerjobb. Det er mange studenter, som nok vil være glade for å få erfaringer, spesielt hvis de kan høste erfaringer som er relevant i forhold til det de studerer. Vi får se i forhold til lønn, sier en hemmelighetsfull Lund.