Hyppig vask sliter på huden – slik bør du vaske hendene

Både barn og voksne vasker hendene oftere enn vanlig. Det kan føre til at mange får håndeksem. Nå har Folkehelseinstituttet kommet med nye råd.

Inger Holskog, daglig leder Komponisten Frisørsalong

Inger Holskog må vaske hendene ekstra mye for å forebygge smitte. Flere yrkesgrupper må være ekstra påpasselig med håndhygiene for tiden.

Foto: Morten Klaussen / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Vi vasker hendene hele tiden. I tillegg spriter vi på betalingsterminalen, i kassa og på produktene. Hendene tørker jo ut. Vi har et hav av håndkremer.

Inger Holskog er daglig leder ved Komponisten Frisørsalong i Kristiansand. Hun er en av mange som såper inn hendene oftere enn normalt.

Det fører til at flere får tørr hud, noe som kan utvikle seg til hudproblemer og håndeksem.

– Betydelig hudbelastning

– Hvis hender er veldig mye i vann er det en betydelig hudbelastning, sier Hans Johan Breidablik ved Senter for Helseforsking i Helse Førde.

– Huden er en av de viktigste barrierene vi har mot organismer. Ødelagt og skadet hud er ikke bra i smittesammenheng.

– Kan dette føre til en generasjon med mye håndeksem og hudproblemer?

– Håndeksem den største gruppa når det gjelder yrkessykdom. Det vil kunne ha bivirkninger, men det er vanskelig å forutsi. Vi tror jo denne epidemien går over.

Hans Johan Breidablik

Hans Johan Breidablik sier at bruk av hansker ofte forverrer hudproblematikken, siden man ofte blir fuktig på innsiden av hanskene.

Foto: Arne Stubhaug/NRK

Frykter økning av håndeksem

Etter at skolene åpnet opp igjen har mange skoleelever brukt mye tid på håndvask. Psoriasis- og eksemforbundet er bekymret. De frykter at dette kan føre til at flere får håndeksem.

Omtrent en av ti personer i Norge har hudsykdommen. I tillegg har ett av fem barn atopisk eksem. Det øker risikoen for å utvikle eksem på hendene.

– Vi er redde for at de som allerede nå sliter med slike problemer skal få det verre ved at de vasker seg for mye, sier generalsekretær Mari Øvergaard.

– Å ha håndeksem er kanskje verre enn man skulle tro. Det er smertefullt. Hvis den blir kronisk begrenser det blant annet yrkesvalg. Det kan for eksempel være vanskelig å bli frisør, der man er mye i kontakt med kjemikalier.

Mari Øvergaard, generalsekretær Psoriasis- og eksemforbundet

Mari Øvergaard sier at om huden sprekker som følge av for mye håndvask, øker risikoen for å utvikle kontaktallergi, altså allergi mot ulike stoffer når de kommer i kontakt med huden.

Foto: Pressefoto

– Økt frekvens gir utfordringer

Selv om mange vasker hendene langt oftere nå enn tidligere, er myndighetenes råd stort sett de samme som til vanlig.

Mette Fagernes

Mette Fagernes sier at Folkehelseinstituttet sier at skoler og barnehager har gitt tilbakemelding om at hyppigere håndvask har gitt utfordringer.

Foto: Marit Aaby Vebenstad / NRK

– Men det er anbefalinger om noe økt hyppighet og selvfølgelig økt oppmerksomhet rundt det nå, sier Mette Fagernes, som leder Folkehelseinstituttets (FHI) arbeidsgruppe for håndhygiene.

– Den økte frekvensen gjør at mange får utfordringer. Det gir både skoler og barnehager tilbakemelding om.

Mandag endret FHI rådene sine etter at norsk forening for allmennmedisin og Psoriasis- og eksemforbundet har tatt opp problemet med såre barnehender, skriver Aftenposten.

Har lansert håndvaskråd

Psoriasis- og eksemforbundet har sammen med sin eget ungdomsforening og Hudlegeforeningen laget anbefalinger for skoler og barnehager.

Hammerfest kommune har fulgt anbefalingene. Håpet er at flere kommer etter.

Mette Fagernes sier at anbefalingene er de samme som Folkehelseinstituttets råd.

– Om man vasker seg til såre hender utgjør det en risiko for håndhygienen. Så man må vaske seg på rett måte, til riktig tid og med rette produkter.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 10.05.2021
2 596
Smittede siste 7 dager
117
Innlagte
767
Døde
1 485 659
Vaksinerte