NRK Meny
Normal

Hyller italiensk flyktningarbeid

– De redder titusener av mennesker fra den bitre død gjennom arbeidet, sier stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan om Italias håndtering av flyktningkrisa.

Flyktninger og migranter Makedonia/Hellas

Flyktninger på vei gjennom Europa

Foto: NIKOLAY DOYCHINOV / Afp

Denne uka er stortingsrepresentantene Ingebjørg Godskesen (Frp) og Hans Fredrik Grøvan (KrF) på studietur i Italia, for å lære hvordan flyktningkrisa håndteres.

De norske politikerne er medlemmer i en delegasjon fra Europarådet, og allerede etter et drøyt døgn i landet har Grøvan latt seg imponere over italienske myndigheter.

Han roser også innsatsen til den norske båten Siem Pilot, som sammen med andre båter i området trolig vil komme til å redde 15 000 mennesker i løpet av 2015. Totalt regner man med at det vil komme nærmere 200 000 flyktninger til Italia i løpet av året. Det er 30 000 flere enn i fjor.

ITALY-EUROPE-MIGRANTS

Det norske skipet Siem Pilot på oppdrag for å redde flyktninger i havsnød.

Foto: GIOVANNI ISOLINO / Afp

Maner til felles europeisk dugnad

Nå maner Hans Fredrik Grøvan til større innsats fra andre europeiske land.

– Vi ser jo at flyktningkatastrofen er enorm, sier han. Hver enkelt flyktning skal identifiseres og registreres. Det skal bestemmes hva som videre skal skje med vedkommende.

– Italia blir stående veldig alene når det gjelder den delen av oppgaven. Dette er kanskje ett av hovedproblemene i dag, mener Grøvan.

Forventer internasjonale løsninger

Nå jobbes det med løsninger, såkalte «Hot spots». Tanken er å opprette internasjonale registreringskontorer, hvor flyktningene kan søke asyl.

Hans Fredrik Grøvan

Hans Fredrik Grøvan er medlem av en delegasjon fra Europarådet på studietur i Italia.

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

Der vil de bli registrert og brakt direkte til det landet de ønsker å søke asyl i.

– Det kan kanskje hindre den flyktningstrømmen vi har sett de siste ukene, håper KrF-politikeren.

– Jeg tror vi må ta et større ansvar, vi andre landene i Europa, for å kunne bidra til bedre løsninger enn det vi ser i dag, sier han.

Grøvan og Godskesen i delegasjon Middelhavet

Delegasjonen fra Europarådet.

Foto: Privat