NRK Meny
Normal

Hyller helter med blå toner

Fire markante musikkprofiler fra sør og øst gikk i studio for å hylle sine blueshelter. Resultatet ble albumet «Blått rom».

Ronnie Jacobsen

Ronnie Jacobsen hyller bluesheltene sine i en ny plate. Jacobsen er gitarist og vokalist på den nye plata.

Foto: Janne Aateigen/NRK

Det begynte høsten 2014. Da ble fire musikere, med et stort hjerte for gamle blueshelter, invitert av et plateselskap til å spille inn plate sammen.

De fire var var pianist og sanger Øyvind Stølefjell fra Arendal, gitarist og sanger Ronnie Jacobsen fra Kristiansand, munnspiller Richard Gjems fra Hedmark og den svenske trommeslageren Robert Skoglund.

Spilte fryktelig lavt

– Ideen var å finne ut hva som skjer når man samler fire av Skandinavias yngre kvalitetssterke bluesmusikere i et rom, forklarer Ronnie Jacobsen.

Han forteller at innspillingen av plata «Blått rom» foregikk live i studio, uten headset - og med de minste forsterkerne de kunne oppdrive.

– For å kunne få god dynamikk og fokus på samspillet, spilte vi fryktelig lavt, smiler Jacobsen.

– Det har gitt vanvittig gode resultater, konkluderer han.

– For min del var det deilig å ha en mindre rolle enn jeg vanligvis har på innspillinger, sier Jacobsen.

– Denne gangen kunne jeg fokuserer på gitarspillet, forteller Jacobsen som også synger på halvdelen av låtene på albumet.

Chicago på 50-tallet

Jacobsen forklarer at fellesnevneren for de fire musikerne er deres kjærlighet for musikken som kom ut fra Chicago tidlig på 50-tallet.

– Det oppsto en slags revolusjon innenfor bluesmusikken da, forklarer han.

Elektriske instrumenter kom inn i bildet og det ble skapt et helt nytt uttrykk.

– På denne plata vil vi hylle pionerer som Muddy Waters, Howlin’ Wolf og Jimmy Rogers. De har inspirert alt fra The Rolling Stones til Led Zeppelin og Eric Clapton, sier Jacobsen.

– Musikken deres har hatt enorm betydning i ettertid og disse innovatørene er musikere vi er blitt veldig glade i, understreker gitaristen.

Gleder seg til konsert

Nå gleder han seg til at Gjems, Stølefjell, Jacobsen, Skoglund skal spille konsert i hans hjemby Kristiansand. Fredag 12. juni spiller kvartetten opp på Generalen i Ravnedalen.

– Det blir stort! Da er det bare å kle seg godt å nyte blå toner i sommerkvelden, sier en fornøyd og spent Ronnie Jacobsen.

I ettermiddag er Ronnie Jacobsen gjest på SørlandsScenen, og i morgen skal plata «Blått rom» plasseres på anmelderskalaen fra en til ti i ukas Musikksnakk i NRK P1.