Hopp til innhold

Hyller favorittgitaren på ny plate

Michael Aadal elsker gitarer, og høyest står merket Fender. Denne hyllesten ligger bak tittelen på det ferske, kritikkerroste albumet med sekstetten Michael Aadal Group.

Michael Aadal

Michael Aadal har gitaren som fast følgesvenn.

Foto: Janne Åteigen / NRK

– Albumet har fått navnet «Pomona», for det var i Pomona Avenue i Los Angeles county i California den første Fender-fabrikken lå fra slutten av 1940-årene til tidlig på 50-tallet, forteller gitarentusiast Michael Aadal fra Evje.

Han forklarer at det meste av musikken på denne plata er laget på gamle Fender-gitarer.

– Derfor er «Pomona» en passende tittel, smiler Aadal, som innrømmer at han har mange forskjellige gitarer i samlingen sin.

– Jeg elsker gamle gitarer, legger han til.

Med seg i bandet har han musikere også fra Kristiansand. Og selv om de oftest fremstår som en jazzsekstett, så er det både rock og country på dette nye albumet.

Gitarfrelst tidlig

Den første gitaren fikk Michael Aadal av sine besteforeldre som sjuåring, og da han var tolv hadde han spart til sin første Fender Stratocaster.

– Den gitaren er fremdeles i bruk, forteller han.

Forrige gang sekstetten ga ut plate hadde de en med vokallåten «Abigail». Denne gangen er det en ren instrumentalplate, og Aadal beskriver komposisjonene som enkle meloditemaer med enkle harmonier og litt jazza innpakning.

HØR: Michael Aadal om albumet «Pomona»

Det meste av musikken på plata er laget på gamle Fender-gitarer.

Rettferdig fordeling

Dire Straits, Mark Knopfler og Eagles har vært viktige forbilder for Aadal. Men han trekker også frem både Bach og country som inspirasjonskilder.

– Denne plata er et resultat av at jeg har spilt mye forskjellig musikk, forklarer han.

– Dette er ikke en typisk jazzplate hvor det spilles mye solo, og jeg har ikke tenkt så mye på bås-setting når jeg har laget musikken.

– Alle musikerne har sin plass og jeg syntes vi har fått en rettferdig fordeling av lyd, instrumentering og orkestrering, forklarer han.

– Det handler om helhet og at det skal være fint å høre på, konkluderer Aadal.

Roses i utlandet

Aadal forteller «Pomona» allerede har høstet gode kritikker både i Israel, Tyskland og England.

– Så foreløpig får vi mer oppmerksomhet i utlandet enn her hjemme, konstaterer Aadal.

– Det som går igjen i anmeldelsene er at vi har funnet vårt særpreg, blant annet ved at vi bruker pedal-steel, som er ganske uvant å bruke i jazz og som er et kraftig nikk til countrymusikken, legger han til.

Lørdag 5. november stiller Michael Aadal Group på scenen Hos Naboen i Kristiansand.

– Jeg har tro på at det blir en bra konsertkveld, smiler gruppas frontfigur.

  • Dette mener anmelder Øyving Nyvoll:

Helt siden en fyr fant på å koble opp en gitar til strømnettet, har gitarbasert instrumentalmusikk hatt gode dager. Michael Aadal har med sin utgivelse, Pomona, enda en gang bidratt med sitt gitarspill og sine komposisjoner.

Platen ligger i skjæringspunktet mellom jazz, americana og med innslag av nordiske klanger. Han er flink til å utvikle musikken sin og får mye ut av knapt materiale med gode arrangementer og gode medmusikanter. Platen lyder fint og hans dynamiske spill i kombinasjon med en elegant klangbehandling gjør dette til en behagelig lytteopplevelse.

Poengsum: 8 av 10

«Pomona» av Michael Aadal Group.