NRK Meny
Normal

– Vask hendene, host i ermet

God hygiene er forbausende effektivt mot influensasmitte. Hygienetiltak er så effektive at de til og med slår vaksine i effektivitet, ifølge smittevernlege.

Host i ermet

– Host i ermet, vask hendene dine og hold avstand til folk når du vet at du er smittsom, oppfordrer smittevernlege.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Dagfinn Haarr

Smittevernlege Dagfinn Haarr i Kristiansand sier hyppig håndvask og god hygiene er viktig for å unngå influensa.

Foto: Odd Rømteland

Svineinfluensaen er her, sammen med to andre influensatyper. Myndighetene oppfordrer folk til å vaksinere seg, om man vil unngå sykdommen.

Men enda mer effektivt enn vaksine, er god hygiene, ifølge smittevernlege Dagfinn Haarr i Kristiansand.

– Det er forbausende effektivt med smitteverntiltak. Host i ermet, vask hendene dine og hold avstand til folk når du vet at du er smittsom. Disse tiltakene er så effektive at vaksinen ikke kan hamle opp med den effektiviteten.

Håndvask

Håndvask er viktig for å hindre all smitte, og er spesielt viktig nå under influensaepidemien.

Foto: Colourbox.no / Illustrasjonsfoto

– Den lærdommen fikk vi under pandemien i 2009, at de andre infeksjonssykdommene vi pleier å ha om vinteren ble det mye mindre av. Folk var så mye mer bevisste på hygienen. Hygienetiltak er kanskje det vi burde flagge aller høyest, sier Haarr.

Mye svinevirus i omløp

En 11 år gammel gutt døde av svineinfluensa da han ble lagt inn på Rikshospitalet før jul. Flere hundre personer har fått påvist svineviruset denne vinteren, og mange er innlagt på sykehus.

Det er Folkehelseinstituttet som analyserer prøvene, men på Sørlandet sykehus har de i dag begynt å analysere prøver selv, for å få raskere svar på prøvene. Her har 24 av 30 influensaprøver svineviruset.

– Det er interessant å se at en så stor andel av de prøvene som er tatt på sykehuset har svineinfluensa. Vi hadde nok regnet med at det var litt jevnere fordeling mellom de forskjellige influensavirusene som sirkulerer i år, sier Haarr.

– Vi er mindre immune enn ventet

Haarr sier man må være oppmerksom på at de som får konstatert svineinfluensa gjennom prøver bare er toppen av isfjellet. Langt flere har viruset.

Mann med influensa

Hold avstand til folk når du vet at du er smittsom, er rådet fra smittevernlegen.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Det er veldig få pasienter med influensa som man sender inn prøver på. De som blir testet er bare et ganske tilfeldig utvalg av syke mennesker.

Haarr sier at når så mange av de som testes har svineviruset, så tyder det på at befolkninga er mindre motstandsdyktige mot dette viruset enn det man kanskje hadde trodd.

– Det er mindre grad av immunitet for svineviruset nå, bare tre-fire år etter pandemien, enn det vi kanskje hadde trodd. Vi hadde nok trodd at vi var mer motstandsdyktige mot viruset lengre. Derfor kan det se ut som at behovet for å vaksinere seg mot svineinfluensa er større enn det vi hadde trodd på forhånd.

Haarr sier det er viktig å være klar over er at 99 prosent av oss bare får en lett og ufarlig sykdom, uansett hvilket influensavirus vi blir infisert med. Det viste også erfaringene under svineinfluensapandemien i 2009.

– Det var forbausende mange som fikk en forbausende lett sykdom. Men så er det altså noen få som blir veldig syke. Og det litt spesielle med svineviruset, er at det rammer litt yngre aldersgrupper og folk som vanligvis ikke er i risikosonen for influensa, som barn, unge og gravide. Men obs, obs, det er ytterst få som blir alvorlig syke, sier Haarr.

Vaksinerte seg i dag

Haarr mener det skaper unødig frykt i befolkninga når positive svineinfluensaprøver blir slått stort opp i media.

– Influensa har alltid vært en svært alvorlig sykdom for visse grupper. Jevnlig har man pasienter innlagt på intensivavdelingene på sykehusene på grunn av influensa, så det blir veldig skjev dekning i forhold til problemets omfang.

– Men det er klart at det er viktig å minne folk på at det finnes en enkel måte å unngå dette på, nemlig å vaksinere seg. Det har det vært lite fokus på nå, etter pandemien.

Selv har smittevernlegen tatt vaksinen i dag.

– Jeg ser ingen grunn til ikke å vaksinere meg når det kan føre til at jeg unngår å bli syk. Dessuten er jeg nå blitt så gammel at jeg er i risikogruppen.

Svineinfluensaen er på vei mot Sørlandet. Foreløpig er det flest tilfeller på Østlandet, men nå oppfordres sørlendinger som er i risikogruppene om å vaksinere seg.

SE VIDEO: Vaksinasjonskontoret i Kristiansand merkar større pågang fra folk som vil ta influensavaksine. I dag tok smittevernlege Dagfinn Haarr i Kristiansand vaksinen.