Hvor skal han hedres?

I dag skal kulturutvalget i Grimstad bestemme seg. Hva mener du?

Knut Hamsun feires i år 2009

Knut Hamsun skal feires i år, 150 år etter sin fødsel. Men Hamsun har igjen skapt stor debatt i Grimstad, på grunn av sine nazisympatier.

Foto: NTB arkivfoto / Scanpix

Forslaget om å kalle opp ei gate eller en plass etter forfatteren Knut Hamsun har skapt debatt i Grimstad.

Onsdag klokka 15.00 skal kulturutvalget i Grimstad diskutere Hamsun-hedring i byen, og komme med ei innstilling til kommunestyret om hvilket sted som bør velges.

Forslag i ermet

Leder i kulturutvalget, Øystein Haga, sier at han har med seg et nytt forslag til hvor forfatteren kan hedres til dagens møte.

Øystein Haga

Leder i Kulturutvalget, Øystein Haga, ønsker ikke et litterært navn, men mener at navnet Knut Hamsun skal brukes. Han har et nytt forslag om hvilket sted som bør brukes.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

- For første gang i min politiske karriere har jeg ikke bestemt meg for hva jeg skal mene før møtet i dag. Jeg må tenke noen timer til og er åpen helt fram til møtet. Jeg har et forslag i ermet, men jeg er faktisk veldig i tvil, sier Haga til NRK onsdag morgen.

Han forventer debatt også i kulturutvalget, men håper at kommunestyret blir enige om ei løsning når saken skal behandles om to uker.

- Jeg har ikke opplevd et så stort engasjement før. Det har vært masse leserinnlegg i avisene, og jeg har fått masse telefoner, e-post og brev som viser at denne saken er vanskelig, sier Haga.

- Grimstad har en stor og lang Hamsun-historie og jeg tror det er en forventning om at vi finner en plass nå. Jeg tror også at vi kommer til å finne en plass nå.

Ordfører med flere forslag

I går foreslo FrP-politiker Lars Erik Ødegården å heller hedre Knut Hamsuns verker med ei gate eller plass, i stedet for å bruke navnet Knut Hamsun. Det synes ordfører i Grimstad, Hans Antonsen, er et godt forslag.

Hans Antonsen

Ordfører Hans Antonsen (V) har flere forslag til hvordan forfatteren Knut Hamsun kan hedres i dikterbyen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Antonsen sier til Agderposten at han vil gi plassen foran det nye biblioteket i Grimstad et rent litterært navn hentet fra Knut Hamsuns eller Henrik Ibsens diktning. Han håper Hamsun-debatten de to neste ukene vil bli verdig.

- Min oppgave er å finne noe vi kan samle oss om. Jeg synes Ødegårdens forslag er godt. Plassen foran biblioteket bør få et rent litterært navn og ikke være knyttet til en bestemt forfatter. Her skal litteraturen i seg selv stå i fokus, sier Antonsen til avisa.

Han synes også ideen om å gi deler av gamle E18 navnet Knut Hamsuns vei er god, men åpner også for at plassen foran tidligere Grefstad jernvarehandel bør bli Knut Hamsuns plass.

- Her markerer vi den litterære forføreren Knut Hamsun på den mest kjente sentrumsreferansen i boka "Paa gjengrodde Stier". Plassen har ikke noe offisielt navn i dag, og den er allerede tatt i bruk i Hamsun-formidlingen ved at en kopi av postkassa Hamsun omtaler i boka er satt opp igjen, sier Antonsen.