Hvor er «Sørvestlandet»?

I sin nye melkekampanje der det reklameres med regionalt produsert melk, frister Tine Meierier med melk produsert på Sørvestlandet. Men i enkelte deler av dette Sørvestlandet opplever man slett ikke at man blir tilbudt lokal melk.

Tine ekstra lett fra Sørvestlandet

Folk i Aust-Agder mener Tine har gjort en ekstra lett jobb med sin regioninndeling.

Foto: Lars Erik Larsen / NRK

Tines definisjon av Sørvestlandet inkluderer Rogaland, Vest- og Aust-Agder. På Agder, spesielt i den østre delen, føler man seg overhodet ikke som en del av Sørvestlandet.

I feil bås

Melke-app

Dette kan du få opp på din smarttelefon om du har Tine-appen. Kyrne snakker om hvor godt de trives på Sørvestlandet.

Foto: Skjermdump

Når NRK spør folk i Aust-Agder om hva de forbinder med Sørvestlandet, er det ulike tolkninger, men alle er enige om at Aust-Agder ikke er en del av denne regionen.

– I hvert fall ikke Aust-Agder. Da må du nærme deg Stavanger veldig.

– Det tror jeg er fra Stavanger og oppover.

– Fra Aalesund til Egersund. Ikke Aust-Agder, det er Østlandet.

Kritiske navnekonsulenter

Navnekonsulent Ole-Jørgen Johannessen for bokmål på Vestlandet, mener det er problematisk at kampanjen bruker begrepet for å betegne Agder-fylkene og Rogaland som én region.

– Å bruke Sørvestlandet som en betegnelse på et område som også omfatter Agder-fylkene, det reagerer jeg ganske intuitivt mot, sier Johannessen.

– Det er ikke akkurat det navnet vi beskjeftiger oss mest med. Når jeg hører ordet Sørvestlandet så tenker jeg på Rogaland, et stykke inn i Hordaland og kanskje et lite stykke inn i Vest-Agder, sier Boye Wangensteen, som er en av statens navnekonsulenter for Østlandet og Agderfylkene.

– I dialektlæren i Norge pleier man vanligvis å si at Sørvestlandsk, altså sørvestlandets talemål, er en dialektbunt fra indre Sogn i nord til grensen mellom Rogaland og Vest-Agder, sånn røft, sier Johannessen.

Tine Melk

På kartongen som er kjøpt i Kristiansand, reklameres det med melk fra Meland gard i Håvik, nord i Rogaland.

Foto: Lars Erik Larsen / NRK

– Vanskelige grenseområde

Olav Håland

Ifølge Olav Håland i Tine får melkedrikkere på Sørlandet melk fra Sørlandet.

Foto: Tine

En del av kampanjen er en applikasjon fra Tine der man med smarttelefoner kan se en animert film, der kyr gresser rundt på sitt eget kjøkkenbord, ved hjelp av kamera på telefonen som holdes mot melkekartongen.

Kyrne snakker og oppfører seg som mennesker, og sier ting som "Jaså det var her melka vår havnet. Ja det er koselig her på Sørvestlandet".

De øvrige regionene i kampanjen er Østlandet, Midt-Norge, Nord-Norge og Vestlandet (Hordaland og Sogn og Fjordane).

Kommunikasjonssjef i Tine Sør, Olav Håland, sier de har fått en del telefoner fra folk som lurer på hva selskapet mener med begrepet "Sørvestlandet".

De fleste telefonene har kommet fra austegder.

– Vi innså når vi skulle sette disse regionene at det kunne bli noen vanskelige grenseområder. Sørvestlandet var et slikt område, der vi tenkte at noen særlig i Aust-Agder ville reagere, sier Håland.

Garanterer sørlendinger melk fra Sørlandet

– Men det er hyggelig å meddele at jeg kan forsikre om at innholdet faktisk er sørlandsmelk.

– Så om det står at det er melk fra gårder fra Sørvestlandet, så er det egentlig Sørlandet. Det er sørlandsmelk som er på kartonger som blir solgt både i Arendal, Kristiansand og hele Agder, forsikrer Håland.