Hva skjer med prisene på bruktbåter?

Kutt i avgiftene på nye båtmotorer fra 1. juli vil kunne føre til et fall i prisene på bruktbåter, spår flere eksperter. Men enkelte tror også på økte bruktbåtpriser etter fem magre år i båtbransjen.

båthavn

Noen eksperter spår et fall i bruktbåtprisene i tiden som kommer, mens andre tror på en prisoppgang.

Foto: Berge, Asbjørn Odd / NRK

Regjeringen fjerner nå "hk-avgiften" på båtmotorer for fritidsbåter, og flere båtforhandlere jubler over at prisen på nye båtmotorer går ned, og håper dette vil sette fart i båtsalget etter flere magre salgsår.

Men hvordan vil avgiftskuttet på nye båtmotorer påvirke prisene på brukte båter og båtmotorer?

Ekspertene strides litt om hva som skjer med bruktbåtprisene fremover.

– Bruktbåtprisene kan stige

Ole Henrik Nissen-Lie, redaktør i Norsk Maritimt Forlag

Ole Henrik Nissen-Lie tror på en prisøkning på bruktbåter, tross avgiftskutt på nye båtmotorer.

Foto: Norsk Maritimt Forlag

Ansvarlig redaktør Ole Henrik Nissen-Lie i bladene Båtliv og Båtguiden sier til NRK at tiden nå kan være inne for å gjøre gode kjøp på bruktbåter.

Men han tror samtidig at prisene på bruktbåter kan stige litt i tiden som kommer, som følge av svak prisvekst de siste årene.

– På kort sikt vil nyheten om at "hk-avgiften" forsvinner, legge en liten demper på kjøp av båter siden avgiftskuttet kommer 1. juli. Over tid så blir det vel mer interessant å se på hva som skjer. Jeg tror ubalansen i båtmarkedet er i ferd med å bli borte og vi er i ferd med å gjenvinne en balanse som vil bety en prisøkning på nye og brukte båter fremover, sier Nissen-Lie.

Han sier at prisene på brukte båter generelt er på vei opp etter at prisene har holdt seg stabile de siste fem årene. Produksjonskostnadene på nye båter har økt i samme tidsrom, mens prisene i salgsmarkedet har holdt seg jevnt stabilt.

Dette vil forandre seg, tror Nissen-Lie.

– Det er mulig at bortfallet av "hk-avgiften" vil dempe denne prisøkningen, men det har vært liten eller ingen prisøkning på båter i fem år, mens råvareprisene på å produsere båter har gått opp med 20 prosent. Så det ligger litt i kortene at når tilbud og etterspørsel av båter kommer i balanse, så vil båtprisene begynne å stige igjen. Og jeg mener at denne balansen er i ferd med å komme. Det er ikke så mange bruktbåter som ligger ute for salg og det er ikke lenger mange nye båter på lager som ikke blir solgt, sier Nissen-Lie.

– Bruktbåtprisene vil falle ytterligere

Erlend Prytz

Erlend Prytz i Norboat tror prisene på bruktbåter vil falle i tiden fremover.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Bransjeorganisasjonen Norboat tror at avgiftskuttet på nye båtmotorer vil føre til ytterligere prisfall på bruktbåter i tiden som kommer.

– Vi har sett en utvikling i bruktbåtprisene de siste årene hvor prisene er redusert nokså betydelig. Dette vil jo føre til en ytterligere reduksjon i hvert fall på nyere motorer og båter i bruktbåtmarkedet. Det tror jeg ikke det er noe tvil om.

Det sier Erlend Prytz i Norboat til NRK.

– Skal man kjøpe bruktbåt nå så har man kanskje et godt argument for å prute på prisen?

– Ja, men så er det alltid noe man glemmer. Når vil du ha båten? Jo nærmere man kommer St. Hans, jo mer stiger prisene. Og etter St. Hans så synker prisene som regel litt. Så det er jo alltid litt forhandling frem og tilbake i forhold til dette. Men jeg håper at flest mulig får seg et godt båtliv og kan kose seg på fjorden. Om det er i ny eller gammel båt, eller før eller etter 1. juli spiller ikke så stor rolle, sier Prytz med et smil.

Får støtte fra båtselger

Birger Hægeland

Birger Hægeland i Sjø-Sport Service tror bruktbåtprisene vil falle.

Foto: Eirik Damsgaard / NRK

Også båtselger Birger Hægeland i Sjø-Sport Service i Kristiansand tror prisene på bruktbåter vil falle når hestekraft-avgiften fjernes på nye båtmotorer.

– Jeg tror båtene vil falle i pris nesten tilsvarende "hk-avgiften". Men det gjenstår jo å se, da.

– Hva blir prisfallet på en brukt skjærgårdsjeep med en 100 hk motor?

– Ja, den kan fort falle 20.000 kroner i pris, og kanskje mer. Hvis du regner inn hele avgiftskuttet så vil prisen falle med 30.000 kroner, men jeg antar et prisfall på 20.000-25.000 kroner, sier Hægeland.

– Hva ville du ha gjort dersom du skulle ha kjøpt båt nå?

– Nei, det kommer jo an på. Kommer sommeren nå, så hadde jeg vel sagt pytt, pytt, og kjøpt båt likevel. Det er jo sånn det er. Men 20. mai vet vi litt mer om hva som skjer i forhold til avgiftskuttet, og da kan vi si litt mer om hva som skjer i markedet, sier Hægeland.