NRK Meny
Normal

Dyrt for studenter

Et usikkert boligmarked gjør at det blir stadig mer attraktivt å leie og ikke eie.

Jenter i sola

Det er dyrt for studeneter å bo i Kristiansand. Leiemarkedet er presset.(Illustrasjonsfoto).

Foto: Hans H. Bjørstad

Utleieprisene er på vei oppover på Sørlandet, og det er mange som er ute etter bolig.

Det fører ofte til budrunder, der leietakere byr over hverandre, for å få et sted å bo.

Et usikkert boligmarked gjør at det stadig blir mer attraktivt å leie et sted å bo. Det gjør det vanskelig for studenter å få tak over hodet.

Fire telefoner på fem minutter

Det opphetede leiemarkedet fikk Mairi MacDonald merke, da hun annonserte etter leieboere til sin leilighet på Lund i Kristiansand.

- Jeg ble helt overveldet. Vi la ut annonsen 10.30. Fem minutter etter hadde vi fått fire forespørsler og folk bare ringte og ringte og ringte. Det var kjempebra, sier MacDonald.

Frykter prisene

For de som eier - og har noe å leie ut - er det bra. Men dette er dårlige nyheter for dem som skal leie.

Mange sier "Kom igjen, du må kjøre på, du kan få 2 000 kroner til", men for meg blir det feil. Det kan jeg ikke få til.

Mairi MacDonald

Tove Gardal i Studentsamskipnadens boligavdeling frykter det kan bli for dyrt for mange av studentene som får studieplass i landsdelen.

- Den største faren er at de velger andre studiesteder enn Kristiansand, hvis de ikke finner noe sted å bo. Studenter har et budsjett å holde seg til, og veldig mange må jobbe ved siden av studiene, for å klare de helt enkle utgiftene, som tak over hodet og mat, sier Gardal.

Håper på flere studentboliger

Hun håper situasjonen nå skal presse universitetskommunene til å prioritere studentboliger.

- Vi håper på sikt at vi får tilrettelagt tomter og at vi får støtte til å bygge flere studentboliger. Spesielt i Kristiansand, hvor det er sterkt press i markedet, sier Gardal.

MacDonald merker allerede nå at mange er desperate etter å leie. Hun kunne fått mye mer i månedsleie, enn det hun selv mener leiligheten er verdt.

- Mange sier "Kom igjen, du må kjøre på, du kan få 2 000 kroner til", men for meg blir det feil. Det kan jeg ikke få til, sier MacDonald.