Husker ikke hva som skjedde

Den 24 år gamle kvinna var selv ruset under mordbrannen i Grimstad.

Brann i Arendalsveien 3 i Grimstad

I juli i fjor tente 29-åringen på en bolig i Arendalsveien i Grimstad og to menn omkom av kullosforgiftning i brannen.

Foto: Baard Larsen

Kvinna fortalte i Aust-Agder tingrett i dag at hun var ruset på piller, hasj og alkohol like før mordbrannen hun er tiltalt for å ha vært med på.

Hun husker ikke mye av det som skjedde før hun ut på natten, like før brannen, var på en bensinstasjon der kjæresten skulle kjøpe bensin "for å ødelegge noe".

- Hva tenkte du om det? spurte dommer Odd Douzette.

- Jeg trodde ikke han skulle gjøre det, svarte kvinna, som nekter straffskyld.

LES OGSÅ: FIKK JULING FØR BRANNEN

Gråt i retten

Kvinna var gravid under brannstiftelsen og er nå småbarnsmor. Av selve brannstiftelsen husker hun bare at "det kom et lys".

- Hadde du noe med selve påtenningen å gjøre? undret dommeren.

- Nei, svarte kvinna, som tørket tårer da aktor ved åpningen av rettssaken onsdag leste opp fra rapportene etter obduksjonene av de omkomne.

Hun benektet i retten tiltalens påstand om at hun skal ha sagt at det var en god idé å tenne på huset for å straffe de to som omkom.

- Hadde ikke noe å gjøre med meg

Aktor, statsadvokat Dennis Danielsen, lurte på hvorfor kvinna ikke stoppet 29-åringen da han skulle tenne på. Men det har ikke den 24 år gamle kvinna noe svar på.

Hun har for øvrig en annen beskrivelse av selve brannstiftelsen enn mannen. Han sier at hun var med inn i huset, hun selv hevder hun bare stod i porten.

- Vurderte du på noe tidspunkt å kontakte politiet? spurte aktor.

- Jeg hadde jo lyst til å gjøre det dagen etter, men turde ikke, svarte hun. Og begrunnet det med at hun var redd for at kjæresten skulle ta livet sitt hvis han havnet i fengsel.

Sigurd Klomsæt

Advokat Sigurd Klomsæt, under rettsaken der han forsvarer kjæresten, som er medtiltalt med en 29 åring, for brannen som krevde to menneskeliv i Grimstad natt til 15. juli i fjor.

Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX

Da saken hadde sunket litt fortalte hun likevel politiet noe i et vitneavhør vel ett døgn etter brannen. Først etter flere avhør innrømmet hun falsk forklaring og fortalte alt.

Hennes forsvarer Sigurd J. Klomsæt spurte om hva hennes kjæreste egentlig sa om det han skulle gjøre.

- Han sa han skulle gå opp og ødelegge noe i inngangspartiet.

- Har du noen oppfatning om at du oppfordret ham til å gjøre noe?

- Nei.

- Ville han gjort det samme uten deg? spurte Klomsæt.

- Ja. Det hadde ikke noe med meg å gjøre, svarte kvinnen.

Tar skylda selv

Kjæresten til kvinna, den hovedtiltalte 29-åringen, tar ansvaret for brannen alene.

29-åringen sier han syntes det var et sjokk at politiet også tok med hans 24 år gamle medtiltalte kjærste. Han mener hun ikke har noe skyld i det hun er tiltalt for.

Han mener hennes rolle var ubetydelig.

I tiltalen står det at hun støttet mannens trusler om brannstiftelse ved å si at det var "en god ide" og "la oss bare se å gjøre det da".

29-åringen undersreker at hun ikke hadde noe med dette å gjøre - "Hun dilta bare etter meg", sa han til retten.

Aktor svarte med å lese fra tiltaltes tidligere forklaringer der han selv har forklart at hun synes det var en god idé å tenne på. Den tiltalte mannen forklarte deretter at kvinnen egentlig ikke hadde forstått det han sa da han truet med å tenne på. Selv da hun var med og hentet bensin, og siden fulgte med inn i huset med bensinen.

På forespørsel fra kvinnens forsvarer, Sigurd J. Klomsæt, fortalte tiltalte også at han i de første avhørene ennå var ruset. Noe advokat Klomsæt betegner som i strid med politiets instruks.

- Vil ta ansvar 

- Jeg beklager overfor de etterlatte. Og jeg vil ta ansvar og straff, sa 29-åringen i tingretten.

Og han la til: - Det vanskelige blir å leve med at jeg har fratatt disse pårørende en sønn, en bror, en kjæreste. Jeg er fryktelig lei meg for det. Hvis det var noe jeg kunne gjort for å bedre det ville jeg gjort det, men vet ikke helt hva. Bortsett fra at jeg skal ta straffen.

Det vil bli lagt ned krav om at 29-åringen og 24-åringen betaler over tre millioner kroner i erstatning etter brannen. Aust-Agder tingrett har satt av sju dager til saken.