NRK Meny
Normal

Svindlet forsikringsselskapet for over en halv million kroner

Etter at huset til familien i Songdalen brant ned, leverte mannen en liste med eiendeler som hadde gått bort i brannen. Listen var bare oppspinn.

Tinghuset, Kristiansand

Det var ikke mangel på dyre eiendeler da mannen opplyste om hva han hadde mistet i husbrannen.

Foto: Nina Kristiin Vraa

Piano, kostbare afghanske tepper, tolv par ski, fire snowboard og to Apple datamaskiner. Det var bare en liten del av listen mannen ga til forsikringsselskapet etter brannen.

Mandag ble han dømt for forsikringssvindel på over en halv million kroner.

Ble mistenkt

Da huset familien leide i mars 2012 brant ned, ble brannen etterforsket og mannen ble mistenkt i saken.

Etter en tid ble saken henlagt på grunn av manglende bevis.

Familiefaren hadde tegnet innboforsikring på inntil 504.200 kroner og fikk utbetalt 50.000 kroner av forsikringsselskapet samme dag som huset brant ned.

I ettertid fikk mannen utbetalt 454.200 kroner, altså fullt forsikringsoppgjør for eiendelene han opplyste å ha tapt i brannen.

En lang liste

Tolv par med ski, fire elektriske senger, Speilreflekskamera, fem skateboard, fire snowboard, tredemølle, stod også på listen over eiendelene som skulle ha gått tapt da huset brant ned.

Etter at politiet var på befaring på åstedet anmeldte forsikringsselskapet mannen for forsikringsbedrageri og for å ha oppgitt en rekke gjenstander som ikke var i huset da det brant.

Mannen nektet straffskyld og det har han gjort gjennom hele saken.

Han forklarte i retten at det var den 13 år gamle datteren som hadde laget listen, og at det derfor kan ha vært feil på den. Dette var for øvrig uttalelser som ikke stemte med det han tidligere hadde sagt i avhør.

90 dager fengsel

Aktor la ned påstand om at tiltalte skulle dømmes til fengsel i 90 dager for grovt forsikringsbedrageri.

Mannen er tidligere ustraffet, og ble mandag dømt til 90 dager i fengsel hvor 30 dager er gjort betinget. Det betyr at den delen av straffen kan sones utenfor fengselet.

Han fikk også førerkortet fradømt i 12 måneder for å ha kjørt i 98 km/t i en 60 sone og for å ha kjørt flere ganger uten gyldig førerkort.

I tillegg må han betale saksomkostninger på 4000 kroner.