Hundre tilbake i jobb hittil i år

Kenneth Nordhelle har endelig fått fast jobb. Han er én av hundre personer attføringsbedriften Avigo har hjulpet ut i arbeid hittil i år.

To hundre tusen mennesker i Norge med redusert arbeidsevne ønsker å jobbe. i skal møte en som har slitt på arbeidsmarkedet, men som nå har fått jobb etter tett oppfølging.

Sist uke ble Nordhelle ansatt i 50 prosent fast stilling på Sørlandets Caravansenter i Grimstad.

Der har han jobbet også tidligere, men det skar seg med forholdet til arbeidsgiver. I tillegg har han slitt med helsen. En annen jobb mistet han på grunn av en konkurs.

Håkon Haaland

Teamleder Håkon Haaland fra arbeids- og integreringsbedriften Avigo.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

– Kenneth gjorde en veldig god jobb når han var på jobb, så var det en utfordring med stabiliteten. Det jobbet vi konkret med, sier teamleter Håkon Haaland fra arbeids- og integreringsbedriften Avigo.

Avigo jobber med å få folk i jobb. Der fikk Nordhelle hjelp av Haaland.

– I en måned diskuterte vi å gjorde oppgaver. Den holdninga Håkon viste og hvordan han var ærlig, hjalp meg til å endre min holdning, sier Nordhelle.

– Som en ny person

Da Haaland foreslå Nordhelle skulle begynne på Caravansenteret igjen var han først skeptisk, men tiden på Avigo og oppfølgingen har gitt resultater.

– Nå har jeg forandret meg veldig og føler jeg er som en ny person. Jeg snakker med arbeidsgiver på en helt annen måte enn tidligere, sier Nordhelle.

– Flere må ta ansvar

Ledelsen ved Caravansenteret oppfordrer flere til å våge å hjelpe tidligere arbeidsuføre tilbake på jobb.

– Jeg tror mange er redd at arbeidsuføre, skal fortsette å være uføre hvis man ansetter de. Den skepsisen har jeg kjent på selv, men med et tett og godt samarbeid med en inkluderingsbedrift som Avigo, har det fungert veldig bra, sier personalsjef Kåre Johan Røinås.

Kåre Johan Røinås

Personalsjef ved Sørlandets Caravansenter, Kåre Johan Røinås.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK
Roy Mersland

Økonomiprofessor Roy Mersland.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Også økonomiprofessor Roy Mersland mener flere må ta ansvar.

– De med redusert arbeidsevne får ikke jobb, hvis ikke bedrifter tar tak og faktisk ansetter. Samtidig skal vi ikke glemme at en bedrifts viktigste oppgave er å gå med overskudd og sørge for sunn og god drift. Så det blir en balansegang, men mange kan gå en ekstra mil og se om de kan gjøre noe på dette området, sier Mersland, som er professor ved Universitetet i Agder.

To hundre tusen mennesker her i landet er i samme situasjon som Nordhelle har vært i. De ønsker å jobbe, men arbeidsevnen er redusert.

– Dette er en stor utfordring, spesielt for Sørlandet. Vi har en stor del av befolkningen utenfor arbeid, men som er i arbeidsalder, sier Mersland.