Hunder skal snuse seg fram til blærekreft

I en ny studie skal hunder læres opp til å lukte seg fram til blærekreft. Studien er et samarbeid mellom Arendal sykehus, Blærekreftforeningen og Krefthunder AS.

KREFTHUND

Papillonen Annie er en av hundene som skal lukte seg frem til blant annet prostatakreft.

Foto: KREFTHUNDER AS

– Jeg husker godt første ganga politihunden til mannen min markerte på kreft. Da tenkte jeg at her kan vi revolusjonere noe, sier Siri Stedje i Krefthunder AS.

Det var i juni 2011 den trente søkshunden første gang snuste seg frem til prøven som inneholdt kreft. Stedje synes det har tatt lang tid før de klarte å få til et samarbeid med fagmiljøene, men har nå store forhåpninger:

siri stedje

Testingen skal foregå hos Stedje i Spikekstad utenfor Drammen. Treningsprogrammet er det samme som valuta-, bombe-, og narko-hunder.

Foto: KREFTHUNDER AS

– Dette kan bli veldig stort hvis vi finner en god måte å jobbe på. Ingen andre i verden har klart å sette dette ut i livet.

Testingen skal foregå hos Stedje i Spikekstad utenfor Drammen. Treningsprogrammet er det samme som valuta-, bombe-, og narko-hunder.

– Hunden lukter kreften mye bedre enn det maskiner klarer, sier Stedje.

Kan gi raske svar

Hundenes resultater skal måles mot det urologer og patologer kommer fram til, og hvis hundene er flinke nok, kan de etter hvert bli brukt til såkalt preklinisk screening. Det betyr testing før pasienten kommer til sykehuset.

Det kan i så fall spare helsetjenesten for tid og penger, heter det i en pressemelding om prosjektet.

– I dag består mye av urologenes arbeid i å utrede pasienter som har blod i urinen, sier avdelingsoverlege Aage Andersen på Arendal sykehus, som skal være med som medisinskfaglig ansvarlig i studien.

Han synes studien er «usedvanlig spennende».

– Dette blodet kan komme fra en kreftsvulst i urinveiene, men det kan også ha mange andre årsaker.

Han sier at dersom man kan få en rask og pålitelig test for å plukke ut kreftpasienter blant andre pasienter, vil det hjelpe å ordne sykehuskøen på en mye bedre måte,

– Deltakerne skal lage og levere en luktprøve via posten, de skal ikke være i nærheten av hundene selv, forklarer Kaldal.

Rekrutteringen av deltakere i studien starter om noen måneder.

NTB/NRK